Vrouw & IT: Rachèl van der Wal

  • Naam: Rachèl van der Wal
  • Organisatie: Qxperts
  • Functie: Chief marketing

Wie ben ik?

Mijn naam is Rachèl van der Wal, en ik ben 30 jaar. Sinds kort ben ik woonachtig in Alphen aan den Rijn samen met mijn partner Thomas. Ik ben al bijna 7 jaar werkzaam bij Xebia Nederland B.V. waar ik de mooie uitdaging heb gekregen om met mijn team ons nieuwste Xebia label ‘Qxperts’ op te bouwen. We stellen bedrijven in staat om software van hoge kwaliteit op te leveren met een holistische blik op technologie, mensen en processen. Mijn vrije tijd spendeer ik graag met familie en vrienden, onder het genot van lekkere hapjes en goede wijn. Pre-corona ging ik graag op reis en naar festivals, hier kijk ik ook echt weer naar uit. Deze drie vrijetijdsbestedingen zijn mijn ultieme manier van opladen.

Vrouw & IT: Rachèl van der Wal

  • Naam: Rachèl van der Wal
  • Organisatie: Qxperts
  • Functie: Chief marketing

Wie ben ik?

Mijn naam is Rachèl van der Wal, en ik ben 30 jaar. Sinds kort ben ik woonachtig in Alphen aan den Rijn samen met mijn partner Thomas. Ik ben al bijna 7 jaar werkzaam bij Xebia Nederland B.V. waar ik de mooie uitdaging heb gekregen om met mijn team ons nieuwste Xebia label ‘Qxperts’ op te bouwen. We stellen bedrijven in staat om software van hoge kwaliteit op te leveren met een holistische blik op technologie, mensen en processen. Mijn vrije tijd spendeer ik graag met familie en vrienden, onder het genot van lekkere hapjes en goede wijn. Pre-corona ging ik graag op reis en naar festivals, hier kijk ik ook echt weer naar uit. Deze drie vrijetijdsbestedingen zijn mijn ultieme manier van opladen.

Wat betekent de IT wereld voor jou?

De IT wereld is een diverse, snel veranderende omgeving waar kansen op ontwikkeling van jouw carrière pad continu aanwezig zijn. Een omgeving als deze heb ik nodig, het houdt mij scherp en ambitieus, wat veel over mijn karakter zegt. Ik heb verschillende opleidingen genoten en daarmee diploma’s als bloemist, pedagogisch medewerker en een HBO-bachelor Online Marketing Communications op zak. Als de uitdaging uitblijft, er niet genoeg kansen liggen om mijzelf te ontwikkelen dan raak ik snel verveeld. Dit maakt dat de IT-branch, met de innovatie en snelheid een perfecte omgeving voor mij is. Ik ben verantwoordelijk voor alle marketing aspecten van Qxperts. Mijn werkzame jaren bij Xebia hebben ervoor gezorgd dat ik enorm gegroeid ben als professional maar ook zeker als persoon.

 

Wat is jouw perfecte werkomgeving?

Werken in de kinderopvang en de IT is nogal een verschil. Je gaat feitelijk gezien van een vrouwenwereld naar een mannenwereld. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op mijn vrouwelijke collega’s, maar met alléén maar vrouwen werken brengt de nodige issues met zich mee, die we ons allemaal wel voor kunnen stellen. Maar eerlijk is eerlijk, een omgeving met alléén maar mannen brengt net zo goed issues met zich mee. Vrouwen en mannen bezitten beide verschillende kwaliteiten en communicatiestijlen, door een juiste en eerlijke balans hierin aan te brengen creëer je een omgeving met ‘best of both worlds’.

In mijn huidige team merk ik geen verschil in de omgang tussen man en vrouw. Cultuur is bij ons heel belangrijk, we verwachten en sturen op wederzijds respect en maken daarbij geen onderscheid in rollen, sekse of welke afkomst je bekleedt. Ik waardeer heel sterk de directe kant van communicatie in een mannenwereld, zolang dat respectvol gebracht wordt. Feedback en kritiek worden vaak als aanval of als zware inhoud ervaren, maar als je een cultuur

creëert waarin feedback krijgen een kans is om te groeien en mensen dat met deze intentie brengen, moet je dat denk ik omarmen. Echter merk en hoor ik helaas vaak genoeg dat dit voor vrouwen een ideaalbeeld is en niet de werkelijkheid.

Natuurlijk heb ik moeten wennen aan deze andere manier van communicatie, natuurlijk pakte ik de feedback ook persoonlijk op, natuurlijk voelde ik mij aangevallen zodra ik kritiek kreeg. Totdat ik besefte dat de cultuur van Xebia en de omgang met elkaar mijn carrière en persoonlijke ontwikkeling enorm heeft doen laten versnellen. Want stel je nu eens voor, je begeeft je in een omgeving waar je niet meer groeit, waar je geen kansen meer krijgt, mensen niet de moeite nemen om jou tips en tricks te geven? Of stel je eens voor, hoever had je kunnen zijn als de mensen om jou heen dat wel hadden gedaan?

In November 2014 kwam ik als jonge meid binnen bij Xebia, ik had totaal geen kaas gegeten van marketing, maar vandaag de dag mag ik mijzelf Chief Marketing noemen van ons eigen label binnen Xebia, Qxperts. Was ik daar gekomen zonder feedback, was ik daar gekomen door elke dag in mijn comfort zone te blijven, zonder uitgedaagd te worden? Vul hem maar in! 😉 Word jij als vrouw opgehouden in dit groeiproces, zoek dan voor jou de juiste omgeving op, doe jezelf niet te kort in deze!

 

Welke skills hebben vrouwen die belangrijk zijn in de IT wereld?

De kracht van vrouwen zit hem in het bezitten van vele soft skills, en daarom ben ik een groot voorstander van meerdere vrouwen in de IT. Ik merk het dan ook in mijn eigen team. Wij zijn een team van 21 personen, waarvan er maar 3 vrouwelijke collega’s zijn. De persoonlijke gesprekken, het kwetsbaar opstellen, net even door vragen of persoonlijkere punten aansnijden doen wij vrouwen nu eenmaal iets sneller dan mannen en verbinden dan ook op een ander manier met de mensen om ons heen. Geen goed of fout, maar anders en dat anders mag zeker niet onderschat worden.

Wat betekent de IT wereld voor jou?

De IT wereld is een diverse, snel veranderende omgeving waar kansen op ontwikkeling van jouw carrière pad continu aanwezig zijn. Een omgeving als deze heb ik nodig, het houdt mij scherp en ambitieus, wat veel over mijn karakter zegt. Ik heb verschillende opleidingen genoten en daarmee diploma’s als bloemist, pedagogisch medewerker en een HBO-bachelor Online Marketing Communications op zak. Als de uitdaging uitblijft, er niet genoeg kansen liggen om mijzelf te ontwikkelen dan raak ik snel verveeld. Dit maakt dat de IT-branch, met de innovatie en snelheid een perfecte omgeving voor mij is. Ik ben verantwoordelijk voor alle marketing aspecten van Qxperts. Mijn werkzame jaren bij Xebia hebben ervoor gezorgd dat ik enorm gegroeid ben als professional maar ook zeker als persoon.

 

Wat is jouw perfecte werkomgeving?

Werken in de kinderopvang en de IT is nogal een verschil. Je gaat feitelijk gezien van een vrouwenwereld naar een mannenwereld. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op mijn vrouwelijke collega’s, maar met alléén maar vrouwen werken brengt de nodige issues met zich mee, die we ons allemaal wel voor kunnen stellen. Maar eerlijk is eerlijk, een omgeving met alléén maar mannen brengt net zo goed issues met zich mee. Vrouwen en mannen bezitten beide verschillende kwaliteiten en communicatiestijlen, door een juiste en eerlijke balans hierin aan te brengen creëer je een omgeving met ‘best of both worlds’.

In mijn huidige team merk ik geen verschil in de omgang tussen man en vrouw. Cultuur is bij ons heel belangrijk, we verwachten en sturen op wederzijds respect en maken daarbij geen onderscheid in rollen, sekse of welke afkomst je bekleedt. Ik waardeer heel sterk de directe kant van communicatie in een mannenwereld, zolang dat respectvol gebracht wordt. Feedback en kritiek worden vaak als aanval of als zware inhoud ervaren, maar als je een cultuur

creëert waarin feedback krijgen een kans is om te groeien en mensen dat met deze intentie brengen, moet je dat denk ik omarmen. Echter merk en hoor ik helaas vaak genoeg dat dit voor vrouwen een ideaalbeeld is en niet de werkelijkheid.

Natuurlijk heb ik moeten wennen aan deze andere manier van communicatie, natuurlijk pakte ik de feedback ook persoonlijk op, natuurlijk voelde ik mij aangevallen zodra ik kritiek kreeg. Totdat ik besefte dat de cultuur van Xebia en de omgang met elkaar mijn carrière en persoonlijke ontwikkeling enorm heeft doen laten versnellen. Want stel je nu eens voor, je begeeft je in een omgeving waar je niet meer groeit, waar je geen kansen meer krijgt, mensen niet de moeite nemen om jou tips en tricks te geven? Of stel je eens voor, hoever had je kunnen zijn als de mensen om jou heen dat wel hadden gedaan?

In November 2014 kwam ik als jonge meid binnen bij Xebia, ik had totaal geen kaas gegeten van marketing, maar vandaag de dag mag ik mijzelf Chief Marketing noemen van ons eigen label binnen Xebia, Qxperts. Was ik daar gekomen zonder feedback, was ik daar gekomen door elke dag in mijn comfort zone te blijven, zonder uitgedaagd te worden? Vul hem maar in! 😉 Word jij als vrouw opgehouden in dit groeiproces, zoek dan voor jou de juiste omgeving op, doe jezelf niet te kort in deze!

 

Welke skills hebben vrouwen die belangrijk zijn in de IT wereld?

De kracht van vrouwen zit hem in het bezitten van vele soft skills, en daarom ben ik een groot voorstander van meerdere vrouwen in de IT. Ik merk het dan ook in mijn eigen team. Wij zijn een team van 21 personen, waarvan er maar 3 vrouwelijke collega’s zijn. De persoonlijke gesprekken, het kwetsbaar opstellen, net even door vragen of persoonlijkere punten aansnijden doen wij vrouwen nu eenmaal iets sneller dan mannen en verbinden dan ook op een ander manier met de mensen om ons heen. Geen goed of fout, maar anders en dat anders mag zeker niet onderschat worden.

”She who dares, wins”

”She who dares, wins”

 Behaalde successen

Ik denk dat ik mij momenteel begeef in mijn grootste succes tot nu toe in mijn carrière. Mijn ontwikkeling tot Chief Marketing is een grote trots. Dit betekent dat ik een compleet nieuw brand in de markt mag zetten, denk aan content creatie, event management, product ownership van de website, social media beheer, merchandise creatie en het allerbelangrijkste: mensen mag verbinden aan ons brand, intern en extern.

Waarom haken vrouwen af in de IT?

Ik kan mij voorstellen dat je afhaakt zodra je je als vrouw niet gewaardeerd, gerespecteerd en/of geaccepteerd voelt. En ik wil tegen alle vrouwen die dit ervaren zeggen: durf voor jezelf te kiezen, durf aan te geven dat je dit zo ervaart, kom voor jezelf op. Als daar geen gehoor aan gegeven wordt, durf dan ook te zoeken naar een andere omgeving waar je dat wel vindt. De IT wereld bevat ook genoeg omgevingen waar dit anders ingericht is.

Waarom een vrouw voor de IT wereld zou moeten gaan.

De IT- wereld is wat mij betreft dé plek om jezelf te ontwikkelen. We zoeken altijd naar ontwikkel mogelijkheden, zowel in de werkzaamheden als in jou als persoon. Ik denk dat je het meest groeit als je je comfort zone durft uit te stappen, daar moet jij je eigen grenzen in aangeven en balans in aanbrengen, maar ook zeker je kansen blijven bekijken.

Tips voor vrouwen

Probeer eens een stap verder te gaan dan waar je normaal zou stoppen en beoordeel dan wat het voor je oplevert en haal daar je lessen uit. Zelf heb ik dit ook gedaan tijdens mijn begin jaren in de IT wereld, meerdere keren, en dat is mijn best gekozen mindset ooit geweest in mijn carrière. Het onbekende is altijd spannend maar als je het onbekende in durft te stappen en daar risico durft te nemen, van je af durft te bijten en grenzen kunt aangeven, dan kan het onbekende echt wel jouw nieuwe happy place zijn.

Over groei-IT

Wij helpen organisaties met het vinden & binden van IT talenten. Heb je een moeilijke IT vacature die je maar niet ingevuld krijgt? Of heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een werkgeversmerk? Neem contact met ons op via info@groei-it.nl

Behaalde successen

Ik denk dat ik mij momenteel begeef in mijn grootste succes tot nu toe in mijn carrière. Mijn ontwikkeling tot Chief Marketing is een grote trots. Dit betekent dat ik een compleet nieuw brand in de markt mag zetten, denk aan content creatie, event management, product ownership van de website, social media beheer, merchandise creatie en het allerbelangrijkste: mensen mag verbinden aan ons brand, intern en extern.

Waarom haken vrouwen af in de IT?

Ik kan mij voorstellen dat je afhaakt zodra je je als vrouw niet gewaardeerd, gerespecteerd en/of geaccepteerd voelt. En ik wil tegen alle vrouwen die dit ervaren zeggen: durf voor jezelf te kiezen, durf aan te geven dat je dit zo ervaart, kom voor jezelf op. Als daar geen gehoor aan gegeven wordt, durf dan ook te zoeken naar een andere omgeving waar je dat wel vindt. De IT wereld bevat ook genoeg omgevingen waar dit anders ingericht is.

Waarom een vrouw voor de IT wereld zou moeten gaan.

De IT- wereld is wat mij betreft dé plek om jezelf te ontwikkelen. We zoeken altijd naar ontwikkel mogelijkheden, zowel in de werkzaamheden als in jou als persoon. Ik denk dat je het meest groeit als je je comfort zone durft uit te stappen, daar moet jij je eigen grenzen in aangeven en balans in aanbrengen, maar ook zeker je kansen blijven bekijken.

Tips voor vrouwen

Probeer eens een stap verder te gaan dan waar je normaal zou stoppen en beoordeel dan wat het voor je oplevert en haal daar je lessen uit. Zelf heb ik dit ook gedaan tijdens mijn begin jaren in de IT wereld, meerdere keren, en dat is mijn best gekozen mindset ooit geweest in mijn carrière. Het onbekende is altijd spannend maar als je het onbekende in durft te stappen en daar risico durft te nemen, van je af durft te bijten en grenzen kunt aangeven, dan kan het onbekende echt wel jouw nieuwe happy place zijn.

Over groei-IT

Wij helpen organisaties met het vinden & binden van IT talenten. Heb je een moeilijke IT vacature die je maar niet ingevuld krijgt? Of heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een werkgeversmerk? Neem contact met ons op via info@groei-it.nl

Andere interessante blogs.

Andere interessante blogs.