Durf te doen!

Zij heeft wereldwijd mensenlevens veranderd in haar rol als Business Development Manager bij Cordaid en momenteel werkt zij aan de toekomst van de zorg als Manager Innovaties en Partnerships bij het Erasmus MC. Voor haar werk heeft zij heel de wereld rondgereisd en hierdoor is zij niet enkel gegroeid in haar carrière maar ook als persoon. Wat komt er allemaal kijken bij een toppositie als vrouw in de wereld van de zorg, innovatie en de IT? Dat deelt Nathalie Popken met ons in haar verhaal:

Durf te doen!

Zij heeft wereldwijd mensenlevens veranderd in haar rol als Business Development Manager bij Cordaid en momenteel werkt zij aan de toekomst van de zorg als Manager Innovaties en Partnerships bij het Erasmus MC. Voor haar werk heeft zij heel de wereld rondgereisd en hierdoor is zij niet enkel gegroeid in haar carrière maar ook als persoon. Wat komt er allemaal kijken bij een toppositie als vrouw in de wereld van de zorg, innovatie en de IT? Dat deelt Nathalie Popken met ons in haar verhaal:

Commercieel en sociaal ondernemerschap

‘Mijn carrière begon zoals die van vele tieners bij La Place en als kassière. Ik vind het superbelangrijk dat je al vanaf jongs af aan begint met werken en zal dit altijd stimuleren, ook al is het niet direct de droombaan die je als kind voor ogen hebt. Vervolgens begon de start van mijn carrière ‘echt’ bij de Royal Bank of Scotland als Accountmanager. Hier heb ik ontzettend veel geleerd, maar ik merkte dat er iets aan mij begon te knagen. Ik kon ontzettend goed verkopen, maar het verkopen zonder maatschappelijk belang vond ik moeilijk. Hierdoor heb ik de keuze gemaakt om verder te gaan studeren in de richting van International Public Management and Policy. Toen kwam ik erachter dat de combinatie van commercieel en sociaal ondernemerschap iets was waar ik energie van kreeg. Ik kwam in aanraking met de ontwikkelingshulp en toen is mijn carrière bij Cordaid begonnen. Hier mocht ik voor Azië, Afrika en Latijns-Amerika de gezondheidzorg en energiesector boosten op het gebied van innovaties.  Ik was in alle projecten van A tot Z betrokken en ben ontzettend trots op de resultaten die wij gezamenlijk in vijf jaar tijd behaald hebben.’

Fouten maken hoort erbij

‘Ik heb altijd veel gereisd voor mijn werk, zo was ik in Bangladesh om te onderhandelen over microfinanciering voor lokale health bedrijfjes en het andere moment in New York om een pitch te doen over de babyviewer voor Bill Gates.  Maar na het vele reizen bij Cordaid was ik toe aan een nieuwe uitdaging waarbij ik niet meer regelmatig voor werk in het vliegtuig hoefde te stappen. Toen was daar het Erasmus MC, dat startte met pionieren op het gebied van innovatie in de zorg. Op de afdeling Technology Transfer office heb ik mooie projecten opgezet, waaronder Zorginnovaties010 en mede geholpen met de totstandkoming van Create4Care. Na 5 jaar was  ik toe aan iets anders in de zorg en ontmoette ik Johanneke Mulder, directeur van het thema Spoed, Peri-Operatief en Intensief binnen dit ziekenhuis, bood mij toen de nieuwe functie als Manager Innovaties en Partnerships. Een functie die ik tot op de dag van vandaag met veel plezier en energie uitvoer. Het is ontzettend gaaf dat ik mij elke dag voor de toekomst van de zorg mag inzetten en ook direct de tastbare resultaten terug kan zien op de werkvloer. Het is uiteraard best een uitdaging om zoveel verantwoordelijkheid in mijn functie te dragen, maar als ik ergens voor sta, dan is het dat het leven bestaat uit fouten maken en dat het helemaal niet erg is om plat gezegd af en toe op je bek te gaan. In mijn optiek kan je niet groeien als je geen fouten durft te maken. Soms moet je gewoon denken: ik ga uit van mijn visie en mijn missie en ik zie het wel. In mijn rol als adviseuse voor Startups kan ik uiteraard altijd 1000 redenen opnoemen waarom iemand niet voor zichzelf moet beginnen. Maar ik zal altijd adviseren om het juist wel te doen. Je krijgt maar een paar kansen in het leven en het zou zonde zijn om achteraf spijt te hebben van de dromen die je niet hebt nagejaagd.’

Commercieel en sociaal ondernemerschap

‘Mijn carrière begon zoals die van vele tieners bij La Place en als kassière. Ik vind het superbelangrijk dat je al vanaf jongs af aan begint met werken en zal dit altijd stimuleren, ook al is het niet direct de droombaan die je als kind voor ogen hebt. Vervolgens begon de start van mijn carrière ‘echt’ bij de Royal Bank of Scotland als Accountmanager. Hier heb ik ontzettend veel geleerd, maar ik merkte dat er iets aan mij begon te knagen. Ik kon ontzettend goed verkopen, maar het verkopen zonder maatschappelijk belang vond ik moeilijk. Hierdoor heb ik de keuze gemaakt om verder te gaan studeren in de richting van International Public Management and Policy. Toen kwam ik erachter dat de combinatie van commercieel en sociaal ondernemerschap iets was waar ik energie van kreeg. Ik kwam in aanraking met de ontwikkelingshulp en toen is mijn carrière bij Cordaid begonnen. Hier mocht ik voor Azië, Afrika en Latijns-Amerika de gezondheidzorg en energiesector boosten op het gebied van innovaties.  Ik was in alle projecten van A tot Z betrokken en ben ontzettend trots op de resultaten die wij gezamenlijk in vijf jaar tijd behaald hebben.’

Fouten maken hoort erbij

‘Ik heb altijd veel gereisd voor mijn werk, zo was ik in Bangladesh om te onderhandelen over microfinanciering voor lokale health bedrijfjes en het andere moment in New York om een pitch te doen over de babyviewer voor Bill Gates.  Maar na het vele reizen bij Cordaid was ik toe aan een nieuwe uitdaging waarbij ik niet meer regelmatig voor werk in het vliegtuig hoefde te stappen. Toen was daar het Erasmus MC, dat startte met pionieren op het gebied van innovatie in de zorg. Op de afdeling Technology Transfer office heb ik mooie projecten opgezet, waaronder Zorginnovaties010 en mede geholpen met de totstandkoming van Create4Care. Na 5 jaar was  ik toe aan iets anders in de zorg en ontmoette ik Johanneke Mulder, directeur van het thema Spoed, Peri-Operatief en Intensief binnen dit ziekenhuis, bood mij toen de nieuwe functie als Manager Innovaties en Partnerships. Een functie die ik tot op de dag van vandaag met veel plezier en energie uitvoer. Het is ontzettend gaaf dat ik mij elke dag voor de toekomst van de zorg mag inzetten en ook direct de tastbare resultaten terug kan zien op de werkvloer. Het is uiteraard best een uitdaging om zoveel verantwoordelijkheid in mijn functie te dragen, maar als ik ergens voor sta, dan is het dat het leven bestaat uit fouten maken en dat het helemaal niet erg is om plat gezegd af en toe op je bek te gaan. In mijn optiek kan je niet groeien als je geen fouten durft te maken. Soms moet je gewoon denken: ik ga uit van mijn visie en mijn missie en ik zie het wel. In mijn rol als adviseuse voor Startups kan ik uiteraard altijd 1000 redenen opnoemen waarom iemand niet voor zichzelf moet beginnen. Maar ik zal altijd adviseren om het juist wel te doen. Je krijgt maar een paar kansen in het leven en het zou zonde zijn om achteraf spijt te hebben van de dromen die je niet hebt nagejaagd.’

Vraag hoe het écht met iemand gaat

‘Nu wil ik niet zeggen dat iedereen buiten de lijntjes moet kleuren, voor zichzelf moet beginnen of risico’s moet nemen om gelukkig te zijn. Juist als je in loondienst werkt kan je ook veel impact maken. Een werkgever heeft hier veel in te betekenen. Er wordt namelijk heel veel van iedereen gevaagd tegenwoordig, daarom is het erg belangrijk om regelmatig bij je medewerkers in te checken. Vraag hoe het met iemand is, hoe het nu écht gaat en wat er naast werk speelt in iemand zijn of haar leven. Dus mijn advies is om regelmatig na te gaan of medewerkers zich vitaal voelen. Bied daarnaast de mogelijkheid om te blijven ontwikkelen op persoonlijk en werk gerelateerd vlak en het belangrijkste: support je medewerkers en de mensen om je heen om in hun kracht te staan en hun ambities na te jagen.’

Dankbaar voor meer diversiteit

‘Mijn Engelse docent van de HBO was iemand die mij destijds bewust maakte van mijn kracht. Ze zei: “Nathalie je hebt een gave!” Introvert als ik was wist ik niet zo goed hoe ik hierop moest reageren. Ze gaf aan dat ik erg goed kon overtuigen en gemakkelijk een boodschap kan overbrengen. Ik moest haar beloven dat ik daar iets mee ging doen, zoals bijvoorbeeld presentatrice worden. Pas later realiseerde ik mij dat ze gelijk bleek te hebben. Als ik eerlijk ben, snap ik nu wel waarom ik mij op 20-jarige leeftijd nog niet bewust was van deze kracht. Als ik namelijk tv keek, zag ik enkel maar presentatrices als Linda de Mol. Ik kon mijzelf als iemand met een andere culturele achtergrond niet identificeren met de mensen die ik op tv zag. Daarom ben ik ontzettend blij en dankbaar dat dit aan het veranderen is en we steeds meer diversiteit hebben in elke laag. Ik ben heel blij met waar ik momenteel sta in het leven. Met alle mogelijkheden die er momenteel zijn, vooral online, weet ik niet of ik dezelfde keuzes zou hebben gemaakt met de kennis die ik nu heb. Daarom vind ik coaching ontzettend belangrijk, laten we elkaars talenten ontdekken en benutten. Hoe tof zou het zijn als de middelbare scholen ook meer informatie zouden geven over de verschillende carrièremogelijkheden? Ik heb bijvoorbeeld nooit inzicht gehad over hoe gaaf het zou zijn als je kan coderen. Of wat je moet doen om een plastic tas te kunnen recyclen. Misschien moeten we vanaf groep 8 al starten met snuffeldagen op de werkvloer. Ik denk dat er dan betere carrièrekeuzes worden gemaakt die ook nog eens relevant zijn voor de huidige maatschappij waarin we leven. Als we dit kunnen veranderen en daarnaast ook meer grip kunnen krijgen op het pestgedrag op scholen, kunnen we echt stappen maken in het onderwijs.’

Vraag hoe het écht met iemand gaat

‘Nu wil ik niet zeggen dat iedereen buiten de lijntjes moet kleuren, voor zichzelf moet beginnen of risico’s moet nemen om gelukkig te zijn. Juist als je in loondienst werkt kan je ook veel impact maken. Een werkgever heeft hier veel in te betekenen. Er wordt namelijk heel veel van iedereen gevaagd tegenwoordig, daarom is het erg belangrijk om regelmatig bij je medewerkers in te checken. Vraag hoe het met iemand is, hoe het nu écht gaat en wat er naast werk speelt in iemand zijn of haar leven. Dus mijn advies is om regelmatig na te gaan of medewerkers zich vitaal voelen. Bied daarnaast de mogelijkheid om te blijven ontwikkelen op persoonlijk en werk gerelateerd vlak en het belangrijkste: support je medewerkers en de mensen om je heen om in hun kracht te staan en hun ambities na te jagen.’

Dankbaar voor meer diversiteit

‘Mijn Engelse docent van de HBO was iemand die mij destijds bewust maakte van mijn kracht. Ze zei: “Nathalie je hebt een gave!” Introvert als ik was wist ik niet zo goed hoe ik hierop moest reageren. Ze gaf aan dat ik erg goed kon overtuigen en gemakkelijk een boodschap kan overbrengen. Ik moest haar beloven dat ik daar iets mee ging doen, zoals bijvoorbeeld presentatrice worden. Pas later realiseerde ik mij dat ze gelijk bleek te hebben. Als ik eerlijk ben, snap ik nu wel waarom ik mij op 20-jarige leeftijd nog niet bewust was van deze kracht. Als ik namelijk tv keek, zag ik enkel maar presentatrices als Linda de Mol. Ik kon mijzelf als iemand met een andere culturele achtergrond niet identificeren met de mensen die ik op tv zag. Daarom ben ik ontzettend blij en dankbaar dat dit aan het veranderen is en we steeds meer diversiteit hebben in elke laag. Ik ben heel blij met waar ik momenteel sta in het leven. Met alle mogelijkheden die er momenteel zijn, vooral online, weet ik niet of ik dezelfde keuzes zou hebben gemaakt met de kennis die ik nu heb. Daarom vind ik coaching ontzettend belangrijk, laten we elkaars talenten ontdekken en benutten. Hoe tof zou het zijn als de middelbare scholen ook meer informatie zouden geven over de verschillende carrièremogelijkheden? Ik heb bijvoorbeeld nooit inzicht gehad over hoe gaaf het zou zijn als je kan coderen. Of wat je moet doen om een plastic tas te kunnen recyclen. Misschien moeten we vanaf groep 8 al starten met snuffeldagen op de werkvloer. Ik denk dat er dan betere carrièrekeuzes worden gemaakt die ook nog eens relevant zijn voor de huidige maatschappij waarin we leven. Als we dit kunnen veranderen en daarnaast ook meer grip kunnen krijgen op het pestgedrag op scholen, kunnen we echt stappen maken in het onderwijs.’

Tegenwoordig kan ik veel beter loslaten

‘Zelf probeer ik altijd te leven en te werken volgens mijn kernwaarden. De eerste hiervan is respect, daarnaast vind ik loyaliteit en gelijkwaardigheid erg belangrijk. Zelf ben ik niet altijd gelijkwaardig behandeld. Zo maakte ik mee dat collega’s een zakelijke telefoon kregen en ik niet. Gelukkig kan ik tegenwoordig veel beter loslaten. Het begint en eindigt ook vaak met het benoemen van de situatie. Als je het er dan eenmaal over hebt, blijkt het soms helemaal niet zo bedoeld te zijn en snapt de ander tenminste hoe jij denkt. Dan kan je de situatie ook weer gemakkelijker naast je neerleggen. Uiteraard mag iemand een beloning ontvangen als diegene uitzonderlijk presteert. Zolang je dat maar goed kan onderbouwen en er transparant in durft te zijn. Soms brengt het juist een kloof tussen collega’s: iemand kan namelijk best een deal binnenslepen aan de voorkant, maar vergeet niet de mensen die achter de schermen het gehele voortraject hebben gedaan. We moeten er voor waken dat we niet teveel invullen voor anderen. We gaan uit van onze eigen beleving en dat anderen vanuit diezelfde bril handelen. Daarom is het ontzettend belangrijk om in teamverband goed met elkaar te communiceren. Als je niet weet waar de ander vandaan komt, vraag dan door.’

Vergeet niet te genieten

‘Ook al sta ik niet zelf aan het ziekenhuisbed, ik probeer wel de omgeving voor zowel de patiënten als voor de medewerkers beter te maken. Ik wil dan ook meer vrouwen oproepen om aan de slag te gaan in de zorg of in de IT. De zorg wordt steeds meer IT-gericht met de komst van AI en met data die we verzamelen. Ik vind dat vrouwen eigenschappen meebrengen op de werkvloer die mannen minder van nature bezitten. Een juiste mix van mannen en vrouwen kan zo krachtig zijn, dan is de harde en zachte kant meer in balans. Zo kunnen we ook echt de volgende stap in de zorg maken. We hebben behoefte aan de intelligente IT’ers om het zorglandschap te transformeren en het zorgpersoneel hierin te begeleiden. Maar laten we vooral naast het harde werken niet vergeten om ook te genieten van het leven. We hebben namelijk de leuke momenten in het leven, zoals vakanties en concerten, nodig om op te laden. Dan kunnen we vervolgens de nieuwe energie en opgedane inspiratie toepassen op de werkvloer.’

Tegenwoordig kan ik veel beter loslaten

‘Zelf probeer ik altijd te leven en te werken volgens mijn kernwaarden. De eerste hiervan is respect, daarnaast vind ik loyaliteit en gelijkwaardigheid erg belangrijk. Zelf ben ik niet altijd gelijkwaardig behandeld. Zo maakte ik mee dat collega’s een zakelijke telefoon kregen en ik niet. Gelukkig kan ik tegenwoordig veel beter loslaten. Het begint en eindigt ook vaak met het benoemen van de situatie. Als je het er dan eenmaal over hebt, blijkt het soms helemaal niet zo bedoeld te zijn en snapt de ander tenminste hoe jij denkt. Dan kan je de situatie ook weer gemakkelijker naast je neerleggen. Uiteraard mag iemand een beloning ontvangen als diegene uitzonderlijk presteert. Zolang je dat maar goed kan onderbouwen en er transparant in durft te zijn. Soms brengt het juist een kloof tussen collega’s: iemand kan namelijk best een deal binnenslepen aan de voorkant, maar vergeet niet de mensen die achter de schermen het gehele voortraject hebben gedaan. We moeten er voor waken dat we niet teveel invullen voor anderen. We gaan uit van onze eigen beleving en dat anderen vanuit diezelfde bril handelen. Daarom is het ontzettend belangrijk om in teamverband goed met elkaar te communiceren. Als je niet weet waar de ander vandaan komt, vraag dan door.’

Vergeet niet te genieten

‘Ook al sta ik niet zelf aan het ziekenhuisbed, ik probeer wel de omgeving voor zowel de patiënten als voor de medewerkers beter te maken. Ik wil dan ook meer vrouwen oproepen om aan de slag te gaan in de zorg of in de IT. De zorg wordt steeds meer IT-gericht met de komst van AI en met data die we verzamelen. Ik vind dat vrouwen eigenschappen meebrengen op de werkvloer die mannen minder van nature bezitten. Een juiste mix van mannen en vrouwen kan zo krachtig zijn, dan is de harde en zachte kant meer in balans. Zo kunnen we ook echt de volgende stap in de zorg maken. We hebben behoefte aan de intelligente IT’ers om het zorglandschap te transformeren en het zorgpersoneel hierin te begeleiden. Maar laten we vooral naast het harde werken niet vergeten om ook te genieten van het leven. We hebben namelijk de leuke momenten in het leven, zoals vakanties en concerten, nodig om op te laden. Dan kunnen we vervolgens de nieuwe energie en opgedane inspiratie toepassen op de werkvloer.’

Bij groei-IT streven wij ernaar dat iedereen met plezier naar zijn of haar werkgaat. Dit doen wij door recruitment en employer branding te combineren. Benieuwd wat wij voor jou organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en neem een kijkje bij onze andere interessante blogs.

Bij groei-IT streven wij ernaar dat iedereen met plezier naar zijn of haar werkgaat. Dit doen wij door recruitment en employer branding te combineren. Benieuwd wat wij voor jou organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en neem een kijkje bij onze andere interessante blogs.