Van kunst naar IT

Diversiteit op de werkvloer en met name in de IT is al jaren een hot topic. Als één van de weinige vrouwen op de werkvloer weet Stephanie Lokker hier alles van. Zij neemt ons mee in haar verhaal:

Van kunst naar IT

Diversiteit op de werkvloer en met name in de IT is al jaren een hot topic. Als één van de weinige vrouwen op de werkvloer weet Stephanie Lokker hier alles van. Zij neemt ons mee in haar verhaal:

Mijn eerste stappen in de IT

Dat ik uiteindelijk in de IT ging werken was niet wat ik op jonge leeftijd had gedacht. Ik begon op het Grafisch Lyceum en heb verder gestudeerd op de Kunstacademie. Mijn droom was om interieurarchitect te worden, maar in de praktijk bleek dit toch niet bij mij te passen. Vervolgens heb ik overwogen om autonome kunst te gaan studeren, maar het is best lastig om continue innovatief en creatief te moeten zijn. Toen vonden mijn eerste stappen in de IT branche plaats: aan de slag met mijn Bachelor in Communicatie en Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool.

In China bouwde ik mee aan de voorloper van Uber!

Via mijn opleiding mocht ik stage lopen in China. Dit was een hele bijzondere periode. Naast het feit dat ik via deze weg het land, de cultuur en de taal leerde kennen, bouwde ik ook mee aan een app met allemaal studenten die in hetzelfde avontuur zaten. We ontwikkelde een taxi app voor buitenlanders in China, eigenlijk hetzelfde idee als hoe wij momenteel Uber kennen. Met de Chinese app is het uiteindelijk niet veel geworden, maar het is wel heel bijzonder dat ik toen der tijd al aan iets vooruitstrevends mocht werken wat nu gezien wordt als iets heel normaals!

Mijn eerste stappen in de IT

Dat ik uiteindelijk in de IT ging werken was niet wat ik op jonge leeftijd had gedacht. Ik begon op het Grafisch Lyceum en heb verder gestudeerd op de Kunstacademie. Mijn droom was om interieurarchitect te worden, maar in de praktijk bleek dit toch niet bij mij te passen. Vervolgens heb ik overwogen om autonome kunst te gaan studeren, maar het is best lastig om continue innovatief en creatief te moeten zijn. Toen vonden mijn eerste stappen in de IT branche plaats: aan de slag met mijn Bachelor in Communicatie en Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool.

In China bouwde ik mee aan de voorloper van Uber!

Via mijn opleiding mocht ik stage lopen in China. Dit was een hele bijzondere periode. Naast het feit dat ik via deze weg het land, de cultuur en de taal leerde kennen, bouwde ik ook mee aan een app met allemaal studenten die in hetzelfde avontuur zaten. We ontwikkelde een taxi app voor buitenlanders in China, eigenlijk hetzelfde idee als hoe wij momenteel Uber kennen. Met de Chinese app is het uiteindelijk niet veel geworden, maar het is wel heel bijzonder dat ik toen der tijd al aan iets vooruitstrevends mocht werken wat nu gezien wordt als iets heel normaals!

Van Test Engineer naar Front-end Developer

Toen ik mijn Bachelor had behaald wist ik nog niet exact wat ik wilde. Ik begon mijn carrière uiteindelijk als Test Engineer bij Allshare. Dit was een ontzettend leuke organisatie met een fijne cultuur. Ik kwam er toen ook direct achter wat ik belangrijk vind in een werkomgeving: fijne collega’s. De mensen om je heen maken echt je werkdag. Na de eerste stappen te hebben gezet als Tester ging ik de consultancy in via Centric. Hier heb ik opnieuw ontzettend veel mogen leren. Ik begon mij uiteindelijk een beetje eenzaam te voelen in mijn huidige Test rol. Ik vind het ontzettend fijn om in teamverband ergens aan te werken en met collega’s te sparren en dit werd steeds minder. Toen hakte ik de knoop door: ik word Front-end Developer!

Als Developer gebruik je ook je creativiteit

Maar hoe solliciteer je op een Front-end functie zonder enige ervaring? In mijn geval was het een kwestie van gewoon proberen! Ik schreef bedrijven aan en legde uit dat ik enkel een beetje kennis had opgedaan tijdens mijn studie, maar dat ik het vak erg graag wilde leren. Factif gaf mij uiteindelijk deze kans. Vervolgens kwam ik terecht in een wereld van HTML en CSS en wist ik al snel dat ik mijn passie gevonden had! Naast dat ik risico’s durf te nemen in het maken van een carrièreswitch sta ik in mijn privé leven ook altijd open voor nieuwe uitdagingen. Zo ben ik al regelmatig verhuisd en dan niet van Rotterdam naar Den Haag, maar van Drenthe tot aan Limburg! Wat wel altijd consequent is gebleven is het maken van kunst. In mijn vrije tijd ben ik altijd blijven tekenen en schilderen. Ik denk dat mijn creativiteit mij ook authentiek maakt in mijn rol als developer, het is tenslotte ook een vorm van creatief bezig zijn.

Vervolgens hoor ik dezelfde vraag gesteld worden aan mijn mannelijke collega.

Hoe leuk ik mijn werk ook vind en hoe graag ik ook in een omgeving met mannen werk, het is niet altijd even makkelijk. Ik ben regelmatig tegen seksisme aangelopen op de werkvloer. Zo gaf ik een keer antwoord op de vraag van de klant in een klantgesprek, vervolgens vroeg de klant naar mijn mannelijke collega, waar opnieuw dezelfde vraag aan werd gesteld. Uiteraard gaf mijn collega hetzelfde antwoord als ik, alleen werd het deze keer niet in twijfel getrokken, maar direct aangenomen. Dit gaf mij het gevoel dat ik niet gehoord werd. Gelukkig heb ik met mijn directe collega’s nooit veel problemen ervaren op dit gebied. Hier ben ik altijd evenwaardig en respectvol behandeld, net zoals ik mijzelf naar anderen opstel.

Van Test Engineer naar Front-end Developer

Toen ik mijn Bachelor had behaald wist ik nog niet exact wat ik wilde. Ik begon mijn carrière uiteindelijk als Test Engineer bij Allshare. Dit was een ontzettend leuke organisatie met een fijne cultuur. Ik kwam er toen ook direct achter wat ik belangrijk vind in een werkomgeving: fijne collega’s. De mensen om je heen maken echt je werkdag. Na de eerste stappen te hebben gezet als Tester ging ik de consultancy in via Centric. Hier heb ik opnieuw ontzettend veel mogen leren. Ik begon mij uiteindelijk een beetje eenzaam te voelen in mijn huidige Test rol. Ik vind het ontzettend fijn om in teamverband ergens aan te werken en met collega’s te sparren en dit werd steeds minder. Toen hakte ik de knoop door: ik word Front-end Developer!

Als Developer gebruik je ook je creativiteit

Maar hoe solliciteer je op een Front-end functie zonder enige ervaring? In mijn geval was het een kwestie van gewoon proberen! Ik schreef bedrijven aan en legde uit dat ik enkel een beetje kennis had opgedaan tijdens mijn studie, maar dat ik het vak erg graag wilde leren. Factif gaf mij uiteindelijk deze kans. Vervolgens kwam ik terecht in een wereld van HTML en CSS en wist ik al snel dat ik mijn passie gevonden had! Naast dat ik risico’s durf te nemen in het maken van een carrièreswitch sta ik in mijn privé leven ook altijd open voor nieuwe uitdagingen. Zo ben ik al regelmatig verhuisd en dan niet van Rotterdam naar Den Haag, maar van Drenthe tot aan Limburg! Wat wel altijd consequent is gebleven is het maken van kunst. In mijn vrije tijd ben ik altijd blijven tekenen en schilderen. Ik denk dat mijn creativiteit mij ook authentiek maakt in mijn rol als developer, het is tenslotte ook een vorm van creatief bezig zijn.

Vervolgens hoor ik dezelfde vraag gesteld worden aan mijn mannelijke collega.

Hoe leuk ik mijn werk ook vind en hoe graag ik ook in een omgeving met mannen werk, het is niet altijd even makkelijk. Ik ben regelmatig tegen seksisme aangelopen op de werkvloer. Zo gaf ik een keer antwoord op de vraag van de klant in een klantgesprek, vervolgens vroeg de klant naar mijn mannelijke collega, waar opnieuw dezelfde vraag aan werd gesteld. Uiteraard gaf mijn collega hetzelfde antwoord als ik, alleen werd het deze keer niet in twijfel getrokken, maar direct aangenomen. Dit gaf mij het gevoel dat ik niet gehoord werd. Gelukkig heb ik met mijn directe collega’s nooit veel problemen ervaren op dit gebied. Hier ben ik altijd evenwaardig en respectvol behandeld, net zoals ik mijzelf naar anderen opstel.

Het schoolsysteem had mij beter kunnen voorbereiden op de praktijk.

Ik ben van mening dat we onszelf altijd blijven ontwikkelen en blijven leren. Iets wat ik zelf door de jaren heen heb geleerd is het leren plannen. Dit heb ik op school nooit geleerd. Maar het maken van een goede planning, plan van aanpak en berekening van werkuren is in de praktijk zo ontzettend belangrijk. Op school blijft het allemaal wat meer op de oppervlakte: “Dit is er” en “Dat kan je gebruiken”. Maar er wordt nooit dieper ingegaan op de inhoud. Tuurlijk werkt elke organisatie anders, maar zou je naast je stages niet vollediger moeten leren wat voor inhoudelijke werkzaamheden, technologieën en werkmethodes er zoal plaatsvinden in bijvoorbeeld een Scrum Team?

Een fijne samenwerking wint het voor mij nog altijd van alle hygiënefactoren.

Inmiddels beschik ik door de praktijkervaring wel over de benodigde kennis en kan ik aandacht geven aan factoren die ik echt belangrijk vind in mijn werk. Dit zijn bijvoorbeeld  hygiënefactoren zoals een goede werk-privé balans en een gezonde werkomgeving. Maar niets wint het van een fijne cultuur en een prettige samenwerking. Zoals ik eerder zei maken vooral de mensen om mij heen een werkomgeving écht goed. Ik vind humor ontzettend belangrijk en ik kan dan ook echt genieten van een flauw grapje aan mijn bureau. Ik hou ervan om geïnspireerd te worden door collega’s en daarom werk ik ook graag in teamverband. Waar ik niet van hou op de werkvloer? Micromanagement. Ik heb in het verleden een manager gehad die echt tot in details op mijn lip zat. Dit kost mij zoveel energie en ik denk dat slecht leiderschap ook voor velen een reden zal zijn om te vertrekken bij een organisatie. Als een baan of manager van jou vraagt om jezelf te veranderen, dan is het tijd om opzoek te gaan naar een baan die wél bij jou als persoon past.

Creatief code kloppen.

Momenteel heb ik net een huis gekocht voor een stabielere basis en ben ik wel even klaar met het vele reizen en verhuizen. Datzelfde geldt voor mijn carrière: ik wil nu een stabiele werkomgeving opbouwen waar ik het liefste nog 20 jaar blijf. Front-end development vind ik ontzettend leuk, maar wellicht heb ik wel de ambitie om op een gegeven moment een management rol te vervullen. Ik ben momenteel erg aan het nadenken over mijn toekomst: wat wil ik gaan doen en welke omgeving past daarbij? Ik ben nieuwsgierig naar wat de toekomst voor mij in petto heeft en zal voorlopig nog creatief code koppen, want als ik 1 ding zeker weet, dan is het dat mijn passie écht in de IT ligt.

 

Als je het aan ons vraagt dan kan de IT-branche nog veel meer vrouwen gebruiken! Een diverse dynamiek in het team brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Weten hoe je als werkgever meer vrouwen aantrekt voor jouw organisatie? Wij adviseren je graag over hoe je dit in aanpakt in plaats van het enkel te roepen 😉.

Het schoolsysteem had mij beter kunnen voorbereiden op de praktijk.

Ik ben van mening dat we onszelf altijd blijven ontwikkelen en blijven leren. Iets wat ik zelf door de jaren heen heb geleerd is het leren plannen. Dit heb ik op school nooit geleerd. Maar het maken van een goede planning, plan van aanpak en berekening van werkuren is in de praktijk zo ontzettend belangrijk. Op school blijft het allemaal wat meer op de oppervlakte: “Dit is er” en “Dat kan je gebruiken”. Maar er wordt nooit dieper ingegaan op de inhoud. Tuurlijk werkt elke organisatie anders, maar zou je naast je stages niet vollediger moeten leren wat voor inhoudelijke werkzaamheden, technologieën en werkmethodes er zoal plaatsvinden in bijvoorbeeld een Scrum Team?

Een fijne samenwerking wint het voor mij nog altijd van alle hygiënefactoren.

Inmiddels beschik ik door de praktijkervaring wel over de benodigde kennis en kan ik aandacht geven aan factoren die ik echt belangrijk vind in mijn werk. Dit zijn bijvoorbeeld  hygiënefactoren zoals een goede werk-privé balans en een gezonde werkomgeving. Maar niets wint het van een fijne cultuur en een prettige samenwerking. Zoals ik eerder zei maken vooral de mensen om mij heen een werkomgeving écht goed. Ik vind humor ontzettend belangrijk en ik kan dan ook echt genieten van een flauw grapje aan mijn bureau. Ik hou ervan om geïnspireerd te worden door collega’s en daarom werk ik ook graag in teamverband. Waar ik niet van hou op de werkvloer? Micromanagement. Ik heb in het verleden een manager gehad die echt tot in details op mijn lip zat. Dit kost mij zoveel energie en ik denk dat slecht leiderschap ook voor velen een reden zal zijn om te vertrekken bij een organisatie. Als een baan of manager van jou vraagt om jezelf te veranderen, dan is het tijd om opzoek te gaan naar een baan die wél bij jou als persoon past.

Creatief code kloppen.

Momenteel heb ik net een huis gekocht voor een stabielere basis en ben ik wel even klaar met het vele reizen en verhuizen. Datzelfde geldt voor mijn carrière: ik wil nu een stabiele werkomgeving opbouwen waar ik het liefste nog 20 jaar blijf. Front-end development vind ik ontzettend leuk, maar wellicht heb ik wel de ambitie om op een gegeven moment een management rol te vervullen. Ik ben momenteel erg aan het nadenken over mijn toekomst: wat wil ik gaan doen en welke omgeving past daarbij? Ik ben nieuwsgierig naar wat de toekomst voor mij in petto heeft en zal voorlopig nog creatief code koppen, want als ik 1 ding zeker weet, dan is het dat mijn passie écht in de IT ligt.

 

Als je het aan ons vraagt dan kan de IT-branche nog veel meer vrouwen gebruiken! Een diverse dynamiek in het team brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Weten hoe je als werkgever meer vrouwen aantrekt voor jouw organisatie? Wij adviseren je graag over hoe je dit in aanpakt in plaats van het enkel te roepen 😉.

Bij groei-IT streven wij ernaar dat iedereen met plezier naar zijn of haar werkgaat. Dit doen wij door recruitment en employer branding te combineren. Benieuwd wat wij voor jou organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en neem een kijkje bij onze andere interessante blogs.

Bij groei-IT streven wij ernaar dat iedereen met plezier naar zijn of haar werkgaat. Dit doen wij door recruitment en employer branding te combineren. Benieuwd wat wij voor jou organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en neem een kijkje bij onze andere interessante blogs.