Vrouw & IT: Daphne van Vliet

  • Daphne van vliet
  • Organisatie: Microsoft
  • Functie: Partner Development Manager

Wie ben ik?

 Mijn naam is Daphne van vliet, momenteel woon ik in Amsterdam. Ik heb een joodse achtergrond en ben op mijn twintigste moslim geworden. Ik had geen middelbare school diploma, deze heb ik behaald op mijn 20e vervolgens ben ik maatschappelijk dienstverlening gaan studeren aangezien ik graag mensen wil helpen.  Daarna ben ik rechten gaan studeren aan de Universiteit van Leiden aangezien ik voor mensenrechten wilde opkomen. Na mijn studie heb ik per toeval een baantje gekregen bij Microsoft destijds was mijn baan vrij banaal ik hield me vooral bezig met het stukje klantenservice, dit heb ik drie en een half jaar gedaan. Vervolgens heb ik een master gevolgd in ondernemingsrecht en succesvol afgerond. In mijn vrije tijd houd ik me bezig met veel verschillende zaken die ik belangrijk vind ik het leven, zo heb ik ook mijn hele loopbaan aan de hand van mijn interesses ingevuld. En deze interesses omvatten mensen helpen, opkomen voor mensenrechten, blogs schrijven en posten etc.

Vrouw & IT: Daphne van Vliet

Wie ben ik?

 Mijn naam is Daphne van vliet, momenteel woon ik in Amsterdam. Ik heb een joodse achtergrond en ben op mijn twintigste moslim geworden. Ik had geen middelbare school diploma, deze heb ik behaald op mijn 20e vervolgens ben ik maatschappelijk dienstverlening gaan studeren aangezien ik graag mensen wil helpen.  Daarna ben ik rechten gaan studeren aan de Universiteit van Leiden aangezien ik voor mensenrechten wilde opkomen. Na mijn studie heb ik per toeval een baantje gekregen bij Microsoft destijds was mijn baan vrij banaal ik hield me vooral bezig met het stukje klantenservice, dit heb ik drie en een half jaar gedaan. Vervolgens heb ik een master gevolgd in ondernemingsrecht en succesvol afgerond. In mijn vrije tijd houd ik me bezig met veel verschillende zaken die ik belangrijk vind ik het leven, zo heb ik ook mijn hele loopbaan aan de hand van mijn interesses ingevuld. En deze interesses omvatten mensen helpen, opkomen voor mensenrechten, blogs schrijven en posten etc.

Waarom heb je gekozen voor de IT wereld?

De IT wereld is een gigantisch grote en machtige industrie, en een wereld dat in mijn mensenleven zal blijven groeien. Dit zag ik als een kans voor mezelf en het leek mij hierom ook een goed plan om in deze branche te blijven. Daarnaast heb ik een passie om mensen te helpen en ik denk dat technologie een middel is waarmee dat goed kan. Met techniek kan je mensen hun leven echt veranderen ten goede of ten slechte. En om deze redenen heb ik mezelf uitgedaagd om toch voor een carrière in de IT te gaan en te onderzoeken hoe ik met mijn passie om mensen te helpen met technologie een verschil kan maken. Ik werk inmiddels al negen jaar bij Microsoft en heb een flink netwerk opgebouwd en ik kan heel veel mensen helpen zowel professioneel en op het gebied van het vinden van een toekomstbestendige baan met perspectief. Ik probeer te vinden en te verbinden, juist vanuit mijn eigen interesses, netwerk en community. Mijn gedachte goed is dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen.

Welke successen heb je behaald in de IT?

Ik heb best veel successen behaald, omdat ik kleine doelen voor mezelf vaststel om deze reden is het ook makkelijker te behalen. Iedere dag zet ik een doel voor mezelf verder werk ik met een journal en iedere maand evalueer ik en kijkend naar wat goed is gegaan en wat niet goed is gegaan. Dit helpt mij enorm. Mijn doel is om ook echt mijzelf te zijn.

Zo heb ik vertrouwen in mezelf gekregen dat ik dingen kan en zo heb ik ook grotere doelen bereikt. Mijn eerste doel was stabiliteit voor mezelf vinden en dat vond ik bij Microsoft. Verder heb Ik heb technische trainingen gedaan zoals, Azure Fundamentals dat was niet makkelijk maar het is gelukt. Ook was een doel van mij om een hoofddoek te dragen en toch merkte ik dat het best lastig is om in de IT wereld zo iets te doen. Wat mij eigenlijk het meeste tegen hield was de relatie met mijn familie omdat ik voor mijn gevoel zakelijk al bewezen heb wat ik kan. Echter heb ik dit doel wel behaald en ben hier heel erg trots op. ik ben nu wel op het niveau beland waarbij mensen en collega’s zien welke waarde ik kom brengen.

Waarom heb je gekozen voor de IT wereld?

De IT wereld is een gigantisch grote en machtige industrie, en een wereld dat in mijn mensenleven zal blijven groeien. Dit zag ik als een kans voor mezelf en het leek mij hierom ook een goed plan om in deze branche te blijven. Daarnaast heb ik een passie om mensen te helpen en ik denk dat technologie een middel is waarmee dat goed kan. Met techniek kan je mensen hun leven echt veranderen ten goede of ten slechte. En om deze redenen heb ik mezelf uitgedaagd om toch voor een carrière in de IT te gaan en te onderzoeken hoe ik met mijn passie om mensen te helpen met technologie een verschil kan maken. Ik werk inmiddels al negen jaar bij Microsoft en heb een flink netwerk opgebouwd en ik kan heel veel mensen helpen zowel professioneel en op het gebied van het vinden van een toekomstbestendige baan met perspectief. Ik probeer te vinden en te verbinden, juist vanuit mijn eigen interesses, netwerk en community. Mijn gedachte goed is dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen.

Welke successen heb je behaald in de IT?

Ik heb best veel successen behaald, omdat ik kleine doelen voor mezelf vaststel om deze reden is het ook makkelijker te behalen. Iedere dag zet ik een doel voor mezelf verder werk ik met een journal en iedere maand evalueer ik en kijkend naar wat goed is gegaan en wat niet goed is gegaan. Dit helpt mij enorm. Mijn doel is om ook echt mijzelf te zijn.

Zo heb ik vertrouwen in mezelf gekregen dat ik dingen kan en zo heb ik ook grotere doelen bereikt. Mijn eerste doel was stabiliteit voor mezelf vinden en dat vond ik bij Microsoft. Verder heb Ik heb technische trainingen gedaan zoals, Azure Fundamentals dat was niet makkelijk maar het is gelukt. Ook was een doel van mij om een hoofddoek te dragen en toch merkte ik dat het best lastig is om in de IT wereld zo iets te doen. Wat mij eigenlijk het meeste tegen hield was de relatie met mijn familie omdat ik voor mijn gevoel zakelijk al bewezen heb wat ik kan. Echter heb ik dit doel wel behaald en ben hier heel erg trots op. ik ben nu wel op het niveau beland waarbij mensen en collega’s zien welke waarde ik kom brengen.

‘come as you are’

‘come as you are’

Welke kwaliteiten zijn belangrijk voor jou en vrouwen in de IT?

Ik heb veel empathie, ik kan luisteren en hoef niet haantje de voorste te zijn. vaak zie je dat in de IT  veel mensen een mening hebben voordat iemand uitgesproken is. Ik hoef niet die leiderschap uit te oefenen ‘dat ik alles weet’ . Ik pas me aan op de persoon die ik voor me heb en geef ruimte om een luisterend oor te bieden. In mijn zakelijke relatie kijk ik echt naar de behoefte van een ander. Dit zijn kwaliteiten die heel waardevol kunnen zijn voor bedrijven. Vaak komen dit soort soft skills bij vrouwen vandaan. We moeten elkaar aanvullen en in onze kracht zetten, en dan maakt het niet uit of je man of vrouw bent.

Tips voor vrouwen in de IT

Kijk eerste naar jezelf, ga vragen aan jezelf stellen dus, wat wil je en wat wil je niet? Wat zijn de bezwaren waarom voelt dit wel/niet goed. Als je dan bewust bent van wat je dwars zit om bijvoorbeeld bepaalde stappen te zetten richting de IT, ga dan rolmodellen zoeken of een mentor, en zorg er voor dat je jezelf omringt met goede en inspirerende mensen en dat hoeft niet eens perse fysiek. Kan ook via social media. Er zijn genoeg (diverse) vrouwen en betrokken mannen waar wij naar op kunnen kijken, ook in de IT.  Door mensen te vinden die de beste intentie met je voor hebben en die zijn er.. daar kun je je door laten inspireren en informeren, dat is heel waardevol.

Daarnaast is het belangrijk om in jezelf te geloven, want je bent uniek en kan meer waarde brengen dan dat je zelf mogelijk realiseert. Als je begrijpt dat jouw successen inspirerend kunnen zijn voor anderen om van te leren, wordt het makkelijker om mee te doen en bij te dragen aan een cultuur waar vrouwen meer dan ooit tevoren tot hun recht kunnen komen. De mannencultuur in de IT waar veel vooroordelen over zijn is goed bij te benen als vrouw als je niet alles persoonlijk neemt en een gezonde dosis humor hebt om te relativeren en vrolijk en positief te blijven.

Tot slot is een goede tip om strak te navigeren want dat kan. Je kan nu heel concreet gaan kijken via LinkedIn naar mensen hun profielen en loopbaan. Door jezelf te informeren over loopbanen van inspirerende rolmodellen en ook actief vragen te stellen kun je jezelf in de kijker spelen en je tegelijkertijd oriënteren.

Over groei-IT

Wij helpen organisaties met het vinden & binden van IT talenten. Heb je een moeilijke IT vacature die je maar niet ingevuld krijgt? Of heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een werkgeversmerk? Neem contact met ons op via info@groei-it.nl 

Welke kwaliteiten zijn belangrijk voor jou en vrouwen in de IT?

Ik heb veel empathie, ik kan luisteren en hoef niet haantje de voorste te zijn. vaak zie je dat in de IT  veel mensen een mening hebben voordat iemand uitgesproken is. Ik hoef niet die leiderschap uit te oefenen ‘dat ik alles weet’ . Ik pas me aan op de persoon die ik voor me heb en geef ruimte om een luisterend oor te bieden. In mijn zakelijke relatie kijk ik echt naar de behoefte van een ander. Dit zijn kwaliteiten die heel waardevol kunnen zijn voor bedrijven. Vaak komen dit soort soft skills bij vrouwen vandaan. We moeten elkaar aanvullen en in onze kracht zetten, en dan maakt het niet uit of je man of vrouw bent.

Tips voor vrouwen in de IT

Kijk eerste naar jezelf, ga vragen aan jezelf stellen dus, wat wil je en wat wil je niet? Wat zijn de bezwaren waarom voelt dit wel/niet goed. Als je dan bewust bent van wat je dwars zit om bijvoorbeeld bepaalde stappen te zetten richting de IT, ga dan rolmodellen zoeken of een mentor, en zorg er voor dat je jezelf omringt met goede en inspirerende mensen en dat hoeft niet eens perse fysiek. Kan ook via social media. Er zijn genoeg (diverse) vrouwen en betrokken mannen waar wij naar op kunnen kijken, ook in de IT.  Door mensen te vinden die de beste intentie met je voor hebben en die zijn er.. daar kun je je door laten inspireren en informeren, dat is heel waardevol.

Daarnaast is het belangrijk om in jezelf te geloven, want je bent uniek en kan meer waarde brengen dan dat je zelf mogelijk realiseert. Als je begrijpt dat jouw successen inspirerend kunnen zijn voor anderen om van te leren, wordt het makkelijker om mee te doen en bij te dragen aan een cultuur waar vrouwen meer dan ooit tevoren tot hun recht kunnen komen. De mannencultuur in de IT waar veel vooroordelen over zijn is goed bij te benen als vrouw als je niet alles persoonlijk neemt en een gezonde dosis humor hebt om te relativeren en vrolijk en positief te blijven.

Tot slot is een goede tip om strak te navigeren want dat kan. Je kan nu heel concreet gaan kijken via LinkedIn naar mensen hun profielen en loopbaan. Door jezelf te informeren over loopbanen van inspirerende rolmodellen en ook actief vragen te stellen kun je jezelf in de kijker spelen en je tegelijkertijd oriënteren.

Over groei-IT

Wij helpen organisaties met het vinden & binden van IT talenten. Heb je een moeilijke IT vacature die je maar niet ingevuld krijgt? Of heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een werkgeversmerk? Neem contact met ons op via info@groei-it.nl 

Andere interessante blogs.

Andere interessante blogs.