Succesvol samenwerken vanaf een afstand gaat veel verder dan de inzet van teams!

 

Succesvol samenwerken vanaf een afstand gaat veel verder dan de inzet van teams!

 

Inmiddels zijn we een paar maanden verder, en zijn wij bijna allemaal gewend aan het nieuwe werken.  Sommige medewerkers gaan nu het weer kan regelmatig naar kantoor, andere blijven liever nog thuis. Het nieuwe werken gaat niet alleen maar over de techniek, en het gebruiken van een digitaal platform.  Het nieuwe werken gaat over verbinden met elkaar op afstand. Samen streven naar het behalen van een gezamenlijk doel. Samen succesvol zijn in de interactie, communicatie en daaruit vloeiende acties. Samenwerken gaat over elkaar beter maken en scherp houden. De aanschaf van teams en zoom is nodig om elkaar te kunnen zien en spreken maar het bepaalt niet in hoeverre je een succesvolle samenwerking hebt. Het is ook geen middel om in te zetten om de samenwerking te bevorderen. Juist nu is het voor bedrijven belangrijk om aandacht te geven aan het onderwerp wat er echt toe doet; samenwerken. Samenwerken op afstand is een stuk moeilijker dan in een gezamenlijke ruimte.

Laten we eerlijk zijn, het is laagdrempeliger om op kantoor af te stappen op je collega’s. Je krijgt de dingen sneller voor elkaar en hebt makkelijker een dialoog. Je krijgt non verbaal veel beter mee hoe men erbij zit, en wat hun energieniveau is. Nu het digitaal moet, en onze agenda’s volgepland staan met meetings, hebben wij allemaal weinig tijd voor elkaar.

De meetings die wij hebben worden steeds taak en actiegerichter. Er is geen tijd voor poes pas of koetjes en kalfjes. Niks mis mee zou je in eerste instantie zeggen maar het creatieve aspect, en de banden onderling worden er niet beter van.

Het nieuwe werken gaat over verbinden met elkaar op afstand. Samen streven naar het behalen van een gezamenlijk doel

De kopjes koffie op kantoor, en de wandeling tussen de middag zorgen ervoor dat je meer in gesprek bent met je collega’s. Dit verbindende aspect is belangrijk voor een succesvolle samenwerking. Je wil in de samenwerking jezelf kunnen zijn. Hiervoor is een veilige omgeving nodig. Een omgeving waar het OK is om jezelf te zijn, een omgeving waarin je weet wat je kan verwachten van jouw collega’s en teamleider. Een omgeving waarbij je elkaar kan aanspreken op gedrag.

Het organiseren van online meetings, vrijdagmiddagborrels of pokeravonden zijn leuk voor de fun maar gaan niet over samenwerken. Bij samenwerken gaat het over de inzet van iedere individu om een gezamenlijk doel te behalen. Elke individu heeft hier wat in te doen. Je kan pas succesvol zijn in de samenwerking als je inzicht hebt in jouw gedrag en communicatiestijl als individu. Je moet begrijpen welke impact jij maakt op jouw collega’s. Ook moet je begrijpen wat de impact is van andere op jou. Welke trigger roept irritatie bij je op? Welke trigger zorgt ervoor dat jij de hakken in het zand zet? Welke trigger zorgt ervoor dat jij gaat knallen?

Middels de DISC training hebben wij de afgelopen week een organisatie geholpen die de afgelopen maanden het kantoor had gesloten. Men was volledig thuis aan het werk. Echt samenwerken gebeurde nauwelijks. Men wist elkaar alleen te vinden als ze wat nodig hadden van elkaar. En zelfs het ophalen van informatie ging moeizaam. Zo nam niet iedereen gelijk de telefoon op, en hadden sommige collega’s de gewoonte om na 4 dagen pas terug te bellen. Door middel van onze training hebben wij het team inzicht gegeven in haar groeipotentieel. Zo hebben wij bijvoorbeeld een oefening gedaan waarbij elke individu vanuit haar bril moest vertellen hoe ze een meeting ervaren. Niet zomaar een fictieve meeting, maar hun meest recente meeting als team. Door deze met elkaar te herbeleven en te analyseren vanuit meerdere perspectieven kwam het team erachter dat ze elkaar niet aanspreken. Ze willen allemaal hetzelfde, namelijk meer resultaten behalen en elkaar aanspreken op gedrag. Toch deed niemand het. Toen ze elkaar gingen uitdagen op dit thema kwam naar voren dat men (onbewust) assertiviteit niet accepteert. De cultuur van de organisatie accepteert assertiviteit niet. En is gefocust op harmonie en elkaar houden in de comfortzone. Ze hebben afgesproken dat ze het elkaar wat oncomfortabel gaan maken, ze gaan zich meer uitspreken en elkaar aanspreken op het moment dat resultaten niet worden behaald. Naast het inzicht in hoe het team met elkaar samenwerkt, hebben wij ook per individu gekeken wat dat betekent voor een ieder. Iedereen heeft concreet naar elkaar  uitgesproken wat hij of zij beter gaat doen in de samenwerking.

Onderschat dit thema niet. Zorg ervoor dat je naast al die leuke online activiteiten focus hebt op samenwerken. In deze blog gaan wij er vanuit dat er ook heldere organisatiedoelen zijn geformuleerd. Mocht dit niet het geval zijn bij jouw organisatie, dan is dit uiteraard de eerste stap. Je kan pas met elkaar een helder doel nastreven als bekend is wat we met z’n alle willen bereiken. Veel succes!