Baan kwijt door Corona? Dit zijn de tips!

Baan kwijt door Corona? Dit zijn de tips!

Baan kwijt door Corona? Dit zijn de tips!

Inmiddels zijn we al een paar weken verder. Corona beheerst ons leven. We zitten vooral veel thuis met z’n alle. Sommige mensen kunnen blijven doen wat ze deden andere worden heel hard geraakt door deze crisis. Zo hard dat ze hun baan zijn verloren, of de nieuwe werkgever heeft besloten om het contract op te zeggen of afscheid te nemen in de proeftijd. Heel erg vervelend, maar wel de realiteit waar jij nu mee geconfronteerd wordt. De vraag is wat doe je nu? Neem je de tijd om even tot jezelf te komen , en rust te pakken of ga je direct op zoek naar een nieuwe baan?

Wat je ook doet, stap er met een positieve mindset in. Als jij nu negatief bent en het niet ziet zitten om te solliciteren dan zal het ook geen succes worden. Ja tuurlijk mag je balen maar stap wel vol energie in de zoektocht naar een nieuwe baan. Alles wat jij voelt straal je uit.

We hebben een aantal tips voor je zodat jij aan de slag kan, en ook geholpen wordt met de voorbereiding.

De zoektocht
We herhalen het nog even; wees niet bedroefd. Begrijp ons niet verkeerd, het verliezen van een baan is niet iets waar jij op zat te wachten maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Je krijgt nu opnieuw de kans om te bedenken wat je wil. Wat je echt wil! Wat kom jij brengen? Wat is jouw talent? Waar ben jij super goed in? En nog belangrijker waar krijg jij energie van? Welke taken en activiteiten ben jij aan het doen op het moment dat je hoog in je energie zit?

Dit zijn allerlei vragen waar jij nu bij stil kan gaan staan. Je krijgt de kans nu om opnieuw te bepalen welke stap jij wil zetten.

Neem ook tijd voor dit proces. Je wil niet zomaar ergens gaan werken, je wil wel een leuke job vinden. Pak daarom een groot wit vel en ga met iemand brainstormen. Plak post its en werk het allemaal uit, maak het visueel want dan wordt het ” echt”. Vertaal het vervolgens naar een pitch. Probeer in een paar zinnen jezelf te introduceren en ook jouw kracht te benoemen.

De vraag is wat doe je nu?

CV opstellen

Gooi je huidige cv weg. Echt weg. Begin helemaal opnieuw. Pak een blanco vel, bel een goede vriend of vriendin en begin eerst met brainstormen. Denk na over jouw verhaal. Wat voor gevoel wil je overbrengen? Welk beeld wil je meegeven aan de persoon die jouw cv gaat lezen en beoordelen?

Wij recruiters kunnen wel zeggen dat vrijwel alle cv’s op elkaar lijken. De NAW gegevens en de foto op het CV zijn anders maar de vorm en de inhoud is altijd vrijwel hetzelfde. Erg zonde want zo val je niet op. Doe het daarom anders, maar niet zo anders dat het niet bij je past. Vertel een succesverhaal of leg uit op welk project jij trots bent. Vertel meer dan alleen wie jouw werkgever was en voor welke taken jij verantwoordelijk bent. Gebruik de pitch die je in je zoektocht hebt bedacht en schrijf deze uit bij het stukje ” over mij”.

Vraag 3 verschillende mensen om je cv en motivatie te lezen en daar feedback op te geven. Vraag ze welk gevoel ze kregen, In welke volgorde ze het hebben gelezen en of ze iets miste.

Online solliciteren
Ja en nu ben je uitgenodigd voor een gesprek, hoe nu verder? De kans is groot dat het gesprek online gaat plaatsvinden. Shit, denk je misschien even los van de techniek heb je ook echt geen idee hoe je op beeld overkomt. Daarom is onze tip; oefen je online gesprek alvast met iemand uit je omgeving. Iemand die ook kritisch is en de spiegel kan voorhouden. Neem het gesprek ook op, en kijk het terug. Zo kan je zien hoe je overkomt
op beeld en kan je oefenen.

Social Media
De wereld is kleiner dan ooit. Het internet brengt iedereen bij elkaar. Jij kan dit podium gaan gebruik om jezelf te profileren maar ook om een beroep te doen op jouw netwerk. Vraag men je te helpen, of je aan te bevelen. Maar gebruik social media ook om bedrijven en hun openstaande vacatures te vinden. Maar ook de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze vacatures. Leg alvast een connectie via linkedin, vraag of je ze mag bellen en kijk anders (mocht je dit te spannend vinden) of iemand uit jouw omgeving gelinkt is met het bedrijf wat nu op zoek is naar een nieuwe medewerker, en een gave vacature hebt waar jij op wil reageren.

En vergeet niet, na regen komt zonneschijn. Nu baal je enorm maar over een tijd begrijp je waarom je pad zo is gelopen. Blijf geloven in jezelf en heb vertrouwen in je eigen kennis en kunde. Jij kan dit, heel veel succes!