IT’ers zijn net mensen!

IT’ers zijn net mensen!

Wat waren je gedachten toen je 8 jaar oud was. Wie was je toen?

Wauw.. Toen ik 8 was? Dat was groep 4 denk ik. Ik was toen heel zoekend. Mijn liefde voor lezen begon toen en ik was veel door de Groningen stad aan het ontdekken. In de werkplaats van mijn vader was ik toen ook heel vaak te vinden, om te spelen of om mijn vader te helpen. Ik was erg ontdekkend maar ook aftastend naar hoe anderen op mij reageerde en wat hun bezighield.

Wat wilde je als kind worden?

Ik vond al snel tekenen van robots en ruimteauto’s heel leuk. Nu ik eraan terugdenk wisselde de tekeningen qua stijl tussen vul potlood en kleurpotlood. Ik denk dat ik pas op het VWO een beeld had bij wat ik wilde zijn. Toen was de lijst Kok, Vrachtwagenchauffeur of Docent geschiedenis. Het was mijn mentor die toen in vwo 5/6 zei dat het misschien beter was als ik iets met mijn talent voor computers zou gaan doen.

Vanaf mijn 11e ben ik met de computer bezig maar dat zag ik meer als iets wat heel natuurlijk gebeurde, en leuk om op te lossen. Al snel maakte ik met de computer een computerspelletjes catalogus, veel websites, schoolkrantjes etc. IT was voor mij zo natuurlijk dat ik hielp met het maken van een Engels lesmethode in 1997. Deze methode was innovatief hoe het internet toe te passen in het onderwijs. Wij hebben er toen zelfs een prijs mee gewonnen vanuit SURF als voorhoedeschool. Het internet wat toen net aan het doordringen. In mijn beleving was IT niet vergelijkbaar met een pen als creatief middel. Dus als kind wilde ik niet echt de IT in, omdat dit geen uitdaging in het creatieproces bevatte.

Voor wat mogen wij jou in de nacht wakker maken?  

Iemand verhuizen, roadtrip door Duitsland, samen een schnitzel eten en genieten van het leven.

Wat zou jij doen met een miljoen?

Verdelen in drie stapels: Een groot huis in Groningen kopen, investeren en weggeven aan doelen zoals Bits of Freedom, Wikipedia, EFF.

Wat fascineert jou als het gaat om technologie?

Technologie is een groot begrip, en als ik dit terug breng naar wat mij in de IT fascineert zijn dit twee dingen. 1) Het is fascinerend hoe wij als mensen van iets moois en simpels ons eigen leven soms zo ongelofelijk moeilijk maken. IT is er om ons te ontlasten en het leven mooi te maken en toch doen we dat niet. 2) IT heeft de kracht om de wereld te veranderen zoals de boekdrukkunst dat heeft gedaan. Informatie is nu van iedereen en overal verkrijgbaar. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos.

“Het is wat het is.”

Wat is jouw belangrijkste motivatie/ drijfveer ten aanzien van werk?

Samen creëren is mijn passie. Ik vind het heerlijk om met een groep mensen iets te maken dat daarvoor er niet was. Als iets er eenmaal is, dan begint ik af te dwalen.

Waar ben jij als mens trots op?

Ik ben trots hoe de wereld aan het omgaan is met de COVID-19 pandemie. De creativiteit van de mensen vult mij met trots. Natuurlijk zijn er ook allemaal gekkies, maar dat houdt het leuk. Uit onverwachte hoek komt altijd een uniek inzicht dat voor een doorbraak kan zorgen.

Soms gaan mensen wel een grens over maar dat is niet uniek aan dit onderwerp of aan welke kant van de geaccepteerde mening je staat. Het ene jaar ben je de gekkie en het andere jaar komt wikileaks uit. Dit geldt voor veel onderwerpen. Ik ben trots dat ik zie dat wij steeds meer deze nederigheid naar de waarheid en naar elkaar mening hebben.

Wat doe je op dit moment?

Ik zit achter een oude eikenhouten tafel uit te kijken over de straat in Hilversum. Aan het genieten van mijn werk als Enterprise Architect en aan het dromen over het afschrijven van een geweldig boek over de nieuwe DYA visie op Enterprise Architectuur.

Wat wil je bereiken als professional?

Ooit wil ik part-time bedrijven coachen om zich zo in te richten dat ze in hun kracht blijven staan en part-time docent zijn in executive master opleidingen aan de universiteit in Groningen. Deze combinatie tussen praktijk, onderzoek en onderwijs is voor mij als professional de droom.

Wat is het beste advies wat jij ooit hebt gekregen?

“Het is wat het is.”

 

Edzo werkt als Enterprise Architect bij Sogeti. Sogeti staat bekend als deskundig en innovatief.