Werk jij in een giftige organisatie? Dit zijn de signalen!
Werk jij in een giftige organisatie? Dit zijn de signalen!
Je leest en hoort het vaak. Organisaties die vergiftigd zijn. Zodra je binnenkomt voel je je energie omlaag gaan en merk je aan jezelf dat je er niet lekker bij loopt. De medewerkers zeggen weinig, men doet slechts het hoognodige wat hij of zij moet doen en men is liever thuis dan op de werkvloer. De drempel om naar kantoor te gaan wordt steeds groter. De grote boze wolf loopt daar uiteraard rond en als je niet oppast grijpt hij je om je volledig voor het blok te zetten waar andere bij zijn. Je voelt je onveilig, bent op je hoede en krijgt steeds minder vertrouwen in de collega’s om je heen. De boze wolf zet namelijk iedereen tegen elkaar op! Ja, een giftige organisatie wordt vaak gecreëerd door iemand in de directie. Vaak de directeur. Daarom zeggen ze niet voor niets, only management can change the system. In deze blog noemen we deze persoon maar even de boze wolf.
De boze wolf weet heel slim mensen te verzamelen die op hem lijken en tegelijkertijd onderdanig zijn. Hij zoekt een vergiftigd management team en laat dit team het gif verder verspreiden in de organisatie. Het gat tussen management en medewerkers wordt steeds groter. Dit komt omdat beide groepen extreem angstig zijn.
De managers zoeken comfort bij de grote boze wolf, ze denken “als ik doe wat hij zegt dan hou ik m’n plek in de organisatie en vernedert hij mij niet naast andere”. Helaas, manager. De boze wolf vernedert iedereen, ook jou!
De boze wolf lijkt op een heel normaal mens. Hij valt in eerste instantie niet op maar langzamerhand komt zijn innerlijke tekortkoming steeds meer naar buiten. De signalen herken je aan:
- Ziekteverzuim
Medewerkers zijn steeds vaker daagjes ziek.
- Sfeer op kantoor
Iedereen heeft een naar gevoel in zijn of haar lichaam. De sfeer is grimmig. Het wordt niet uitgesproken maar het is een onderbuik gevoel. Iets klopt er niet.
- Uitstroom
Extreem hoge uitstroom. Steeds meer medewerkers pikken het niet
- Groepjesvorming
Er worden groepjes gevormd om elkaar te helpen mocht de boze wolf toeslaan. Dan zullen de mensen die een groep vormen elkaar beschermen.
- Management
Het management geeft aan “ ik wil je wel helpen maar het mag niet van mijn baas” ze gaan zichzelf steeds meer verdedigen en de boze wolf de schuld geven.
- Middenmanagement
Medewerkers snappen het nut van middenmanagement niet. Waarom moet ik met mijn manager praten? Ik heb toch niks aan hem / haar!
- Jij als medewerker
En jij als professional komt elke ochtend steeds moeilijker je bed uit. Je moet jezelf letterlijk naar het werk slepen. Je bent blij als de dag weer voorbij is. Je werk is op zich wel leuk, een aantal collega’s ook wel maar de hele vibe en angst zuigt al jouw energie.
De boze wolf is sluw en gevaarlijk. De ene keer lacht hij met je en de andere keer lacht hij je keihard uit. Je kan hem niet op zijn woord vertrouwen want hij is super onbetrouwbaar. Alles draait namelijk om hem. Niemand kan de boze wolf direct raken. Wat je wel kan doen is de organisatie verlaten 😉 40% van de cultuur wordt namelijk bepaalt door de directeur van een organisatie. En zijn of haar karakter. Zolang die aangehaakt blijft gaat er dus niks veranderen.
Dus herken jij dit? Heb jij hoop dat het ooit gaat veranderen? Keep dreaming. Het veranderd alleen als de desbetreffende persoon of team als er meerdere zijn aan zichzelf gaan werken en hun patronen doorbreken en nieuw gedrag aanleren. Dit gedrag zit vaak diep geworteld bij een persoon en is niet zo makkelijk te veranderen. Maar waar een wil is , is een weg…