Vrouw & IT: Meryem El Bouyahyaoui

  • Meryem El Bouyahyaoui
  • Organisatie: Parnassia Groep
  • Functie: Strategisch informatie manager

Wie ben ik?

Mijn naam is Meryem, geboren en getogen in Rotterdam en woon samen met mijn gezin in Rhoon.
Ik ben getrouwd met Tarik en moeder van Noor (5 jaar) & Souhaib (8 jaar). In mijn vrije tijd ben ik actief bezig als vrijwilliger en bestuurslid van Stichting Zuiderlokaal. Met een team topvrijwilligers geven wij les aan kinderen in kansarme wijken in Rotterdam Zuid. Ik hou van reizen (dat ga ik dubbel en dwars inhalen!), ben een echt familiemens en spendeer graag tijd aan mijn familie en vrienden. Meteen na mijn studie ben ik de IT ingegaan en momenteel werkzaam als Strategisch Informatiemanager. Het is mijn verantwoordelijkheid om de IT strategie voor het mooie zorgbedrijf Antes op te zetten en middels een informatieplan de digitale transformatie te bedenken en tot uitvoer te brengen.

Waarom heb je voor IT gekozen?

Ik was nog geen 17 toen ik startte op de Universiteit van Utrecht. Ik had een enorme interesse voor informatie- en communicatiewetenschappen maar wist nog niet zo goed welke richting ik op zou gaan. Het leuke van de studie was dat ik zowel de communicatie als informatiekant op kon gaan. Na mijn Bachelor heb ik de Master- New Media & Digital Culture gevolgd. Hierin kwam de digitalisering en de impact op mens en maatschappij naar voren en dat triggerde mij enorm. Tijdens mijn afstuderen ben ik de IT-wereld in gerold. Ik kwam bij een IT bedrijf terecht wat vooral werkzaam was bij grote oliebedrijven als Shell, Chevron & Q8. Het werk vond ik fantastisch en ik leerde er zoveel. In mijn (nog) jongere jaren was ik vooral werkzaam bij commerciële bedrijven. Echter, naarmate ik ouder werd voelde ik dat de behoefte om echt impact te maken groter werd. Mijn hart ligt voornamelijk bij organisaties die maatschappelijk rol hebben en zo echt impact maken. Een voorbeeld hiervan is bij de GGZ. Ik kijk dan vooral naar hoe ik IT zo strategisch in kan zetten dat het zowel voor een patiënt als de behandelaar gemakkelijker en beter wordt gemaakt. Hoe fantastisch is dat!

 

Vrouw & IT: Meryem El Bouyahyaoui

  • Meryem Elbouyahyaoui
  • Organisatie: Antes
  • Functie: Strategisch informatie manager

Wie ben ik?

Mijn naam is Meryem, geboren en getogen in Rotterdam en woon samen met mijn gezin in Rhoon.
Ik ben getrouwd met Tarik en moeder van Noor (5 jaar) & Souhaib (8 jaar).

In mijn vrije tijd ben ik actief bezig als vrijwilliger en bestuurslid van Stichting Zuiderlokaal. Met een team topvrijwilligers geven wij les aan kinderen in kansarme wijken in Rotterdam Zuid. Ik hou van reizen (dat ga ik dubbel en dwars inhalen!), ben een echt familiemens en spendeer graag tijd aan mijn familie en vrienden. Meteen na mijn studie ben ik de IT ingegaan en momenteel werkzaam als Strategisch Informatiemanager. Het is mijn verantwoordelijkheid om de IT strategie voor het mooie zorgbedrijf Antes op te zetten en middels een informatieplan de digitale transformatie te bedenken en tot uitvoer te brengen.

Waarom heb je voor IT gekozen?

Ik was nog geen 17 toen ik startte op de Universiteit van Utrecht. Ik had een enorme interesse voor informatie- en communicatiewetenschappen maar wist nog niet zo goed welke richting ik op zou gaan. Het leuke van de studie was dat ik zowel de communicatie als informatiekant op kon gaan. Na mijn Bachelor heb ik de Master- New Media & Digital Culture gevolgd. Hierin kwam de digitalisering en de impact op mens en maatschappij naar voren en dat triggerde mij enorm. Tijdens mijn afstuderen ben ik de IT-wereld in gerold. Ik kwam bij een IT bedrijf terecht wat vooral werkzaam was bij grote oliebedrijven als Shell, Chevron & Q8. Het werk vond ik fantastisch en ik leerde er zoveel. In mijn (nog) jongere jaren was ik vooral werkzaam bij commerciële bedrijven. Echter, naarmate ik ouder werd voelde ik dat de behoefte om echt impact te maken groter werd. Mijn hart ligt voornamelijk bij organisaties die maatschappelijk rol hebben en zo echt impact maken. Een voorbeeld hiervan is bij de GGZ. Ik kijk dan vooral naar hoe ik IT zo strategisch in kan zetten dat het zowel voor een patiënt als de behandelaar gemakkelijker en beter wordt gemaakt. Hoe fantastisch is dat!

 

 

”Als ik aan mijn vader terugdenk dan doe ik dat met een enorme glimlach, hij was een groot voorbeeld voor mij”

”Als ik aan mijn vader terugdenk dan doe ik dat met een enorme glimlach, hij was een groot voorbeeld voor mij”

Wie zijn mensen die jou beïnvloed hebben en die effect op jou hebben gehad als het gaat om carrière interesse?
Mijn ouders zijn echt een voorbeeld voor mij. Van mijn moeder heb ik mijn doorzettingsvermogen. Zij leerde mij kansen te grijpen en herinnerde me eraan dat het niet gaat om hoe vaak je valt, maar dat je daarna weer opstaat. Een levensles die elke dag nog van pas komt en graag aan mijn kinderen doorgeef.

Mijn vader is degene die een grote invloed heeft gehad op mijn keuze om de IT-wereld te betreden. Hij was heel erg van de techniek en gaf mij altijd het gevoel dat techniek & IT voor iedereen was, ook voor vrouwen. We waren dan ook heel vaak samen technische dingen aan het bouwen of in het weekend in de bibliotheek te vinden waar mijn vader voornamelijk in de techniekhoek te vinden was.

De creativiteit heb ik zowel van mijn vader als van mijn moeder. De mooiste herinnering hieraan was de door mijn vader zelfgemaakte broedmachine waarin ik samen met mijn broers en zus kuikentjes hebben gebroed. Mijn vader was altijd nieuwe dingen aan het ontwerpen, hij was een echte ontdekker.

Welke succes hebben je behaald en hoe heb je die behaald?

Op IT vlak heb ik in mijn carrière best veel leuke verandertrajecten en implementaties gedaan. Ik ben goed in het bedenken van IT strategieën, leiden van digitale transformaties en het doen van verandertrajecten met een cultuuraspect. Voor mij zijn de grootste successen toch wel de zaken waarin ik echt veranderprogramma’s heb opgepakt, waarin het niet uitsluitend gaat over het implementeren van nieuwe functies of systemen maar ook om de vraag hoe je de mensen met je meekrijgt zodat de digitale transformatie een succes wordt. Bij de Shell, RET, Transmare was het toen al een actueel thema en dat is in de GGZ niet anders.

Als persoon ben ik het meest trots op dat ik de dingen bereikt heb door toch nog de persoon te blijven die ik ben. De IT is een mannenwereld en als vrouw moet je stevig in je schoenen staan om jezelf te blijven ontwikkelen zonder je authenticiteit te verliezen. Als vrouw heb ik wel altijd keihard gewerkt in deze mannenwereld maar daarentegen ook mooie kansen gekregen die ik met beiden handen heb gegrepen.

Wat kan een vrouw in de IT betekenen?

Een voordeel is dat je in de IT altijd creatief en innovatief moet zijn. Iets waar ik heel veel energie van krijg. De IT wereld heeft me leren geloven in mogelijkheden,zelfs wanneer we denken dat het onmogelijk is. Verandering is de enige constante!

Verder geloof ik in de kracht van diversiteit en vind ik dat de IT wereld meer krachtige vrouwen kan gebruiken. Helaas zijn de verhoudingen ook in de IT wereld ongelijk en merk ik soms dat er met twee maten wordt gemeten. Mijn advies hierin is; blijf deskundig, respectvol en geef ook gewoon duidelijk je grenzen aan. Diversiteit in IT teams stimuleert de creativiteit en leidt tot innovatieve en baanbrekende oplossingen waarmee we de wereld net iets mooier kunnen maken. En dat laatste, de wereld net iets mooier maken, is toch wel wat mij het meeste drijft in het leven….

Heb je nog tips voor vrouwen die in de IT zitten of eventueel de IT in willen gaan?

Durf! Blijf ontdekken en nieuwe dingen proberen. Stap uit je comfortzone want op het moment dat je dat doet dan zal je het meeste groeien. En blijf vooral authentiek en heerlijk jezelf! Daar kom je het verst mee.

Over Groei-IT

Wij helpen organisaties met het vinden & binden van IT talenten. Heb je een moeilijke IT vacature die je maar niet ingevuld krijgt? Of heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een werkgeversmerk? Neem contact met ons op via info@groei-it.nl 

Wie zijn mensen die jou beïnvloed hebben en die effect op jou hebben gehad als het gaat om carrière interesse?
Mijn ouders zijn echt een voorbeeld voor mij. Van mijn moeder heb ik mijn doorzettingsvermogen. Zij leerde mij kansen te grijpen en herinnerde me eraan dat het niet gaat om hoe vaak je valt, maar dat je daarna weer opstaat. Een levensles die elke dag nog van pas komt en graag aan mijn kinderen doorgeef.

Mijn vader is degene die een grote invloed heeft gehad op mijn keuze om de IT-wereld te betreden. Hij was heel erg van de techniek en gaf mij altijd het gevoel dat techniek & IT voor iedereen was, ook voor vrouwen. We waren dan ook heel vaak samen technische dingen aan het bouwen of in het weekend in de bibliotheek te vinden waar mijn vader voornamelijk in de techniekhoek te vinden was.

De creativiteit heb ik zowel van mijn vader als van mijn moeder. De mooiste herinnering hieraan was de door mijn vader zelfgemaakte broedmachine waarin ik samen met mijn broers en zus kuikentjes hebben gebroed. Mijn vader was altijd nieuwe dingen aan het ontwerpen, hij was een echte ontdekker.

Welke succes hebben je behaald en hoe heb je die behaald?

Op IT vlak heb ik in mijn carrière best veel leuke verandertrajecten en implementaties gedaan. Ik ben goed in het bedenken van IT strategieën, leiden van digitale transformaties en het doen van verandertrajecten met een cultuuraspect. Voor mij zijn de grootste successen toch wel de zaken waarin ik echt veranderprogramma’s heb opgepakt, waarin het niet uitsluitend gaat over het implementeren van nieuwe functies of systemen maar ook om de vraag hoe je de mensen met je meekrijgt zodat de digitale transformatie een succes wordt. Bij de Shell, RET, Transmare was het toen al een actueel thema en dat is in de GGZ niet anders.

Als persoon ben ik het meest trots op dat ik de dingen bereikt heb door toch nog de persoon te blijven die ik ben. De IT is een mannenwereld en als vrouw moet je stevig in je schoenen staan om jezelf te blijven ontwikkelen zonder je authenticiteit te verliezen. Als vrouw heb ik wel altijd keihard gewerkt in deze mannenwereld maar daarentegen ook mooie kansen gekregen die ik met beiden handen heb gegrepen.

Wat kan een vrouw in de IT betekenen?

Een voordeel is dat je in de IT altijd creatief en innovatief moet zijn. Iets waar ik heel veel energie van krijg. De IT wereld heeft me leren geloven in mogelijkheden,zelfs wanneer we denken dat het onmogelijk is. Verandering is de enige constante!

Verder geloof ik in de kracht van diversiteit en vind ik dat de IT wereld meer krachtige vrouwen kan gebruiken. Helaas zijn de verhoudingen ook in de IT wereld ongelijk en merk ik soms dat er met twee maten wordt gemeten. Mijn advies hierin is; blijf deskundig, respectvol en geef ook gewoon duidelijk je grenzen aan. Diversiteit in IT teams stimuleert de creativiteit en leidt tot innovatieve en baanbrekende oplossingen waarmee we de wereld net iets mooier kunnen maken. En dat laatste, de wereld net iets mooier maken, is toch wel wat mij het meeste drijft in het leven….

Heb je nog tips voor vrouwen die in de IT zitten of eventueel de IT in willen gaan?

Durf! Blijf ontdekken en nieuwe dingen proberen. Stap uit je comfortzone want op het moment dat je dat doet dan zal je het meeste groeien. En blijf vooral authentiek en heerlijk jezelf! Daar kom je het verst mee.

Over Groei-IT

Wij helpen organisaties met het vinden & binden van IT talenten. Heb je een moeilijke IT vacature die je maar niet ingevuld krijgt? Of heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een werkgeversmerk? Neem contact met ons op via info@groei-it.nl 

Andere interessante blogs.

Andere interessante blogs.