Solliciteren; zet je masker af! #werkgever
Maak je bedrijf niet te mooi!
Als werkgever wil je natuurlijk het beste talent uit de markt trekken. Logisch! Niemand neemt dat jou kwalijk. Maar om het beste talent uit de markt te kunnen trekken dien jij wel een duidelijke visie te hebben op talent. Daarnaast werken de beste talenten voor de beste bedrijven. Je moet jezelf dus wel afvragen of jij het beste bedrijf bent en of jij de werkgever bent die in staat is om een omgeving te bieden die ook past bij deze talenten. Één van de belangrijkste onderdelen in een sollicitatieproces is verwachtingsmanagement. Vinden & binden staat in onze visie centraal. Je trekt het beste talent niet uit de markt om vervolgens na 6 maanden te horen dat zij of hij heeft besloten om weer weg te gaan. Nee. Je neemt het talent aan met als doel en intentie om een langdurige samenwerking met elkaar aan te gaan. Het schetsen van duidelijke verwachtingen is daarom essentieel. Maak je bedrijf niet te mooi. Ga niet het bedrijf verkopen op een verkeerde manier. Daarbij bedoelen wij dat jij een ideaal beeld schets die je wellicht wel wil realiseren maar waarbij je nu niet eens op 10% zit. Masker afzetten betekent eerlijk zijn in het hier en nu. Tuurlijk mag je vertellen wat jouw visie is en waar je over een aantal jaar wil staan maar vertel ook open en eerlijk waar je nu staat. Komt iemand in een gespreid bedje terecht of moet de basis nog bedacht worden? Is de sfeer op en top of is er net een reorganisatie aangekondigd?
Wellicht voel het spannend om eerlijk te zijn en ben jij bang dat jij hierdoor kandidaten verliest maar je zal zien door het te proberen dat kandidaten eerder kiezen voor het eerlijke verhaal dan voor het gelikte verhaal. Kandidaten zijn niet gek, ze hebben snel door wat het echte verhaal is. Tuurlijk is er ook een risico dat iemand afhaakt door het eerlijke verhaal maar is dat nou zo erg? Het zou anders uitstel van executie zijn. Diegene zou vroeg of laat toch wel vertrekken.
Zorg voor een omgeving waarin een kandidaat echt zichzelf kan zijn
Naast het eerlijke verhaal zouden we je ook willen adviseren om samen met jouw recruiters na te denken over het sollicitatieproces. Welke stappen doorloopt een kandidaat en hoe zorg jij ervoor dat de candidate experience gedurende het proces hoog blijft. Je dient een omgeving te faciliteren waarbij iemand zich zelf kan zijn en het gevoel heeft eerlijk te mogen en kunnen zijn. Kleine voorbeelden zijn de ruimtes waar je gesprekken voert of de setting aan tafel die je kiest. Dat zijn kleine dingen die het verschil kunnen maken. Als je echt iemand wil leren kennen dan moet je wellicht helemaal niet afspreken op kantoor in een sollicitatiesetting. Eigenlijk zou je naar de kandidaat moeten of ergens in de buurt moeten afspreken waar je een kop koffie kan drinken of een wandeling kan maken. Zo leer je elkaar echt kennen!
Ook is het belangrijk dat jij in het gesprek een veilige omgeving creëert. Zorg voor een omgeving waarin een kandidaat echt zichzelf kan zijn. Waarbij het OK is om je masker af te doen en te vertellen over positieve en negatieve ervaringen. Soms durven sollicitanten niet eerlijk te zijn omdat ze bang zijn dat de gesprekspartner die eerlijkheid gebruikt om iemand af te wijzen. Stel dat iemand een keer een fout heeft gemaakt en dat op en eerlijk vertelt. Ik zou als gesprekspartner vooral benieuwd zijn naar zelfreflectie; wat heb je ervan geleerd? Hoe zou je het met deze kennis anders doen in het hier en nu? Er zijn ook gesprekspartners die de fout niet kunnen accepteren en zo iemand afwijzen omdat ze vinden dat je zo een fout niet kan maken. En dat is niet ok.
In deel 2 van deze blog geven wij tips aan sollicitanten. Hoe zet je als sollicitant je masker af? Hoe zorg je ervoor dat je krachtig tegenover je gesprekspartner zit? En een goede indruk achterlaat? #stayTuned