IT’ers zijn net mensen!
Wat waren je gedachten toen je 8 jaar oud was. Wie was je toen?
Al jong leerde mijn vader mij schaken, lezen en schrijven. Schrijven vond ik écht leuk en wilde daar dan ook – later – mijn beroep van maken. Toen ik acht was, waren de zinnen nog kort, maar krachtig. Zoals dit ‘verhaal’: “Jan loopt naar school.” “Met een bal.” “Jan laat de bal vallen.” “De bal rol in de sloot.” “Jan valt in de sloot.” “Jan is dood.”
Overigens had ik ook een scheikunde doos, met daarin zwavelzuur en zoutzuur. Dat richtte nogal wat schade aan. Gaten in kleding en tapijt. Maar het iets nieuws en anders willen doen, zoals nieuwe chemische verbindingen creëren, is achteraf wel de rode draad in mijn carrière gebleken.
Wat wilde je als kind worden?
Mijn vader was beroepsmilitair. Dat wilde ik ook worden. Helaas overleed hij toen ik 13 was en werd mijn ‘lichting’ vrijgesteld van militaire dienst. En daarmee was het af. Omdat ik niet goed wist wat ik wilde, ben ik na mijn atheneum-β tot aan mijn kandidaats wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie gaan studeren, en ben ik uiteindelijk doorgegaan met scheikunde.
Zoals ik al schreef, wilde ik schrijver worden. Het liefst als beroep, maar het is maar weinigen gegeven om daar financieel van rond te kunnen komen. Na mijn pensionering ga ik onderzoeken of van mijn oude manuscripten nog iets (her)bruikbaars ziet. Daarnaast heb ik nog heel veel nieuwe ideeën. Niet alleen voor romans, maar ook voor IT.
Voor wat mogen wij jou in de nacht wakker maken?
Broodje shoarma. Een cliché, ik weet het. Komt uit de tijd dat ik met vrienden ging ‘stappen’ en we steevast – midden in de nacht – in een shoarmatent eindigden. Blijkbaar is dat zo in mijn geheugen verankerd, dat ik het nog steeds prima vind om ’s nachts voor een broodje shoarma – met knoflooksaus uiteraard – wakker gemaakt te worden.
Wat zou jij doen met een miljoen?
Dan denk ik nu aan twee dingen. Het eerste is het kopen van een huis waarin mijn vrouw ruimte heeft om een écht atelier in te richten. Zij is kunstenares en geeft ook teken- en schilderles. Wij wonen nu in een nieuwbouwhuis en ik vind een atelier daarin niet de juiste uitstraling hebben. Het tweede is, gebruiken als aanvulling op ons pensioen. Ooit heb ik het advies van een pensioenadviseur opgevolgd, maar dat heeft uiteindelijk niet goed uitgepakt.
Wat fascineert jou als het gaat om technologie?
Innovatie fascineert mij. Voor mij is stilstand achteruitgang. Ikzelf heb altijd dingen anders willen doen of willen verbeteren, ben dan ook niet goed in het na-apen wat iemand anders heeft bedacht. Ik gebruik dat hooguit als basis, om daarna daar verder mee te gaan. Daarom vind ik het ook mooi om te zien hoe technologische ontwikkelingen steeds sneller gaan. Ik heb het geluk dat ik dit al heel lange tijd van dichtbij heb kunnen meemaken en daar nog steeds onderdeel van ben. Van Cobol naar low code platforms, van eerste draagbare laptop van tien kilogram (zoals ik had bij mijn eerste opdrachtgever) naar ultralichte versies van nu, van stand alone applicaties naar IoT, enzovoort.
Innovatie fascineert mij. Voor mij is stilstand achteruitgang.
Wat is jouw belangrijkste motivatie/ drijfveer ten aanzien van werk?
Op dit moment; kennisoverdracht. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel kennis en ervaring opgedaan. Ik vind het belangrijk dat te delen. Vandaar de zes boeken die ik heb geschreven, om dat vast te leggen. Ook door het geven van presentaties op conferenties, het geven van workshops en trainingen draag ik kennis over. Verder was ik lector aan de Fontys Hogeschool en draag ik nu nog kennis over als docent van een minor aan de Avans Hogeschool.
Waar ben jij als mens trots op?
Dit is een brede vraag. Als ik terug kijk op mijn loopbaan, dan ben ik trots op de periode dat ik een afdeling moest inrichten en leiden. En dan met name op het feit dat de professionals die het écht moesten doen mij later vertelden dat mijn enthousiasme, inspiratie en het vertrouwen wat ze van mij kregen, aanstekelijk werkte en hen de energie gaf om er een succesvolle afdeling van te maken.
Wat doe je op dit moment?
Op dit moment ben ik CTO @ DevOn. In Nederland zijn we zijn specialisten in DevOps transformaties en vanuit India leveren onze distributed high-performance IT delivery teams de software. Hierdoor bieden we onze opdrachtgevers niet alleen ondersteuning bij de organisatorische verandering, maar ook bij het ‘ontzorgen’ van de daadwerkelijke software delivery. DevOn NL is een nog jong , relatief klein, bedrijf en ik ga met mijn collega’s het bedrijf verder laten groeien.
Wat wil je bereiken als professional?
Ik vind het leuk om creatief te zijn, nieuwe ideeën te ontwikkelen en uit te werken. Vooral het leuk maken van mijn werk en er plezier in hebben, is voor mij het belangrijkst. Daarnaast wil ik in de rol van manager dat deze aspecten terug komen in het team, de afdeling of organisatie. Daar bedoel ik mee dat ik een team, afdeling of organisatie het volledige vertrouwen geef als ze inhoud geven aan de bedrijfsvisie (soms ook doel of ‘purpose’ genoemd), lol hebben in het werk, daar steeds beter in worden en het zoveel mogelijk zelf organiseren.
Wat is het beste advies wat jij ooit hebt gekregen?
Tijdens een lange loopbaan, zoals die van mij al drie decennia duurt, gebeurt het wel eens dat je niet helemaal zeker weet of je wel op de goede weg bent. Kan zijn wat werk betreft, maar ook wat werkgever betreft. Mijn loopbaan coach gaf mij ooit een advies, welke ik regelmatig boven water haal als ik enigszins onzeker ben in welke keuze te maken. Eigenlijk is het advies, die uit twee vragen bestaat:
“Wil je deze activiteit of taak voor de zoveelste keer doen?” Bijvoorbeeld: “Wil je een zevende boek schrijven?”, of “Wil je de 1.238ste workshop geven?” Misschien is het keer genoeg, krijg je er geen energie meer van?
En de tweede is: “Zie jij jezelf dit werk tot aan je pensioen doen, of bij deze werkgever blijven?”
Leo werkt als CTO bij DevOn. DevOn implementeert innovatieve oplossingen die software development ingrijpend veranderen.