Het bedrijf sturen op data vraagt om heel ander type leiderschap!
Het bedrijf sturen op data vraagt om heel ander type leiderschap!
Zodra de eerste dashboards opgeleverd zijn staan veel managers te popelen om hun medewerkers om de oren te slaan met de cijfers. Eindelijk hebben ze een manier om de medewerkers te confronteren met rationele cijfers. Geen onderbuikgevoelens, maar keiharde feiten.
Volgens menig expert dien je afscheid te nemen van je onderbuikgevoelens en aan de slag te gaan met de echte feiten om groei te realiseren. Helemaal eens, maar dit gaat niet vanzelf. Deze andere manier van de realiteit benaderen vraagt namelijk wel om een bepaalde leiderschapsstijl.
De ouderwetse, autoritaire stijl van leidinggeven maakt medewerkers eerder angstig voor data en stimuleert absoluut geen datagedreven cultuur. De manager gebruikt het namelijk als manier om te confronteren en de boel op scherp te zetten. Medewerkers gaan geforceerd harder lopen om de cijfers positief te beïnvloeden, maar voelen de druk toenemen en raken gedemotiveerd of zelfs depressief. Ze gaan op zoek naar manieren om de cijfers te manipuleren om zichzelf te kunnen verweren tijdens de confrontatie. Kortom, deze manier van leidinggeven was vroeger wellicht heel effectief, maar past niet bij een datagedreven cultuur.
Mede door de Millennials is de autoritaire leiderschapsstijl langzaamaan uit het bedrijfsleven aan het verdwijnen.
in plaats van medewerkers hard aan te pakken is het veel effectiever om de cijfers te gebruiken om je medewerkers beter te maken. “Ik zie dat je het verkoopproces continu vlekkeloos doorloopt tot het sluiten van het contract. Heb je hulp nodig bij het sluiten van de contracten? Of zal ik eens voor je kijken of we een training voor je kunnen regelen om je vaardigheden op dit vlak te verbeteren?”. Door goed te analyseren kun je als manager de medewerkers heel gericht helpen in plaats van ze slechts te confronteren.
De afgelopen jaren zien we een transitie in leiderschapsstijl passend bij het toenemende gebruik van data. Mede door de Millennials is de autoritaire leiderschapsstijl langzaamaan uit het bedrijfsleven aan het verdwijnen. Om data in je voordeel te gebruiken en jouw medewerkers te laten groeien dien je te inspireren als leider. Coachend leiderschap is een stijl die hier goed bij past. Je gaat samen met je medewerkers kijken naar de data en met elkaar bepalen wat er moet gebeuren om effectief en succesvol te zijn. Op deze manier zijn jouw medewerkers ook bereid om data te omarmen en te gebruiken.
Het transformeren in een datagedreven organisatie vergt dus meer dan slechts de implementatie van een data platform. Zonder de juiste leiderschapsstijl kan het zelfs een averechts effect opleveren. In een datagedreven organisatie is vooral oog om van elkaar te leren en samen het bedrijf te verbeteren. Het kan dus een grote verandering betekenen voor bepaalde managementposities, want niet iedereen is in staat te veranderen van een de strenge, confronterende manager naar de inspirerende, coachende leider met oog voor scherpe analyses.
Meer artikelen ontvangen over het realiseren van groeidoelstellingen?
Error: Contact form not found.
Jouw gegevens bewaren we veilig, volgens de AVG regels.