De impact van een giftige organisatie op jou als medewerker!

De impact van een giftige organisatie op jou als medewerker!

 De meest gelezen blog op onze website is ” werk jij in een giftige organisatie? Dit zijn de signalen”.

Helaas hebben wij op deze blog enorm veel reacties mogen ontvangen van medewerkers die werken in een soortgelijke organisatie of juist ontslag hebben genomen bij een soortgelijke organisatie. Het is erg spijtig om te horen dat er veel organisaties zijn die in de kern niet kloppen. Organisaties die letterlijk hun medewerkers ziek maken. Ook als je ervoor kiest om een organisatie te verlaten zal het nog even duren voordat het gif jouw lichaam uit is. In onze kringen hebben wij vernomen van medewerkers dat ze echt ziek geworden zijn nadat ze besloten hadden om de organisatie te verlaten. Alle opgekropte gevoelens en ervaringen krijgen dan podium. En omdat de ervaringen negatief zijn zul je letterlijk ziek worden van de opgekropte emoties. Weet dat dit hoort bij het proces. Je moet jezelf 1 ding beloven na deze situatie, dit gebeurt mij nooit meer!

Mocht jij onze blog over ” werk jij in een giftige organisatie? Dit zijn de signalen” nog niet hebben gelezen dan kan je via onderstaande link, het artikel terugvinden.

In organisaties waar het gif aanwezig is zijn de visie, strategie en cultuur van de organisatie niet op één lijn. Er zit een groot verschil tussen wat men zegt en wat men doet. Vaak is dit ook de basis van een onveilige werksituatie. Het gedrag van de directie is hierbij cruciaal. Vaak komt het gif vanuit de top en wordt het in sommige gevallen omarmt door werknemers die zelf ook giftig zijn.  Zij zullen als ongeleide projectielen doen alsof ze tegen het management zijn maar hangen verhalen op bij het management dat zij de medewerkers onvoldoende kundig vinden. Vervolgens zal de giftige werknemer een dubbele agenda hebben en daarom niet volledig openstaan voor samenwerken of kennis delen en informatie uitwisselen. Door dit gedrag zal de politiek binnen de organisatie nog meer gaan toenemen. De gesprekken en overleggen worden destructief en de kwaliteit van de organisatie gaat gigantisch omlaag.

Wat vaak onderschat wordt is de impact die één persoon kan hebben binnen de organisatie. Gif wat komt van de medewerkers kan snel gestopt worden als de directie capabel is in het aansturen van een organisatie. Een giftige organisatie is daarom ook vaak gedreven vanuit de top. Als de CEO of directeur giftig is dan zal dit de basis voeding zijn voor de rest van de organisatie. Ondanks dat de lagen daaronder andere overtuigingen en opvattingen hebben. De directeur heeft zoveel macht dat zijn gif iedereen zal raken.

Jij als medewerker
Mocht jij als medewerker merken dat je onderdeel bent van een organisatie die giftig is dan is het eerste advies neem ontslag! Uiteraard begrijpen wij dat je niet in alle situaties direct ontslag kan nemen maar je zal toch moeten uitzoeken op welke manier je de organisatie WEL kan verlaten. Mocht je toch nog een paar maanden willen en moeten blijven dan is het handig als jij ervoor zorgt dat je alles vanuit de beste intenties doet. Probeer altijd jezelf te blijven en leer om alle afspraken en gesprekken ook schriftelijk te communiceren. Ook als jij van nature goed van vertrouwen bent is het belangrijk dat jij je zaakjes op orde hebt. In een giftige organisatie zoekt men naar de zwakke plekken.

Tja, wat een verhaal denk je. Maar helaas is het toch echt de realiteit! En wat je zeker niet wil op het moment dat je besluit om de organisatie te verlaten is om vervolgens opnieuw te solliciteren bij een bedrijf wat OOK giftig is. Daarom geven wij jou wat tips:

  • Belangrijkste tip is volg jouw onderbuikgevoel!! Als het raar voelt dan is het RAAR! Je weet het alleen nog niet te benoemen
  • Stel vragen over de cultuur en vraag om voorbeelden als het gaat om het naleven van de kernwaarden
  • Vraag naar de uitstroompercentage. Hoeveel medewerkers zijn vorig jaar vertrokken? En waarom?
  • Vraag of je een middagje mag meelopen
  • Wees niet gevoelig voor het stuk ” marketing”. Pingpong tafels en leuke uitjes zeggen niks over de cultuur
  • Het nadeel nu van Corona is dat alles digitaal gebeurd. Buiten Corona om is het altijd handig om op kantoor de gesprekken te doen. Zo zie je hoe de mensen erbij zitten, en voel je letterlijk de energie van andere. Je kan op  kleine dingen letten, zoals groeten de mensen jou als je over de afdeling loopt als sollicitant?